Društvo

"Sramota je što uopšte imamo ovu bolest u Beogradu" Čuveni srpski epidemiolog se obrušio na ANTIVAKSERE

"Sramota je što uopšte imamo morbile. Glupo je i bezobrazno povezivati vakcinu protiv morbila sa autizmom", izjavio je srpski epidemiolog dr Zoran Radovanović govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kada su u pitanju male boginje.

"Sramota je što uopšte imamo ovu bolest u Beogradu" Čuveni srpski epidemiolog se obrušio na ANTIVAKSERE
FOTO: ALEKSANDAR SLAVKOVIĆ / RAS SRBIJA

Dosad je trebalo da ta bolest bude iskorijenjena, ne samo kod nas, nego i u svijetu, ali nije zbog antivaksera. Glupo je i bezobrazno povezivati vakcinu protiv morbila sa autizmom. To je toliko puta argumentovano jakim naučnim dokazima. Nemam izraz da označim takvo ponašanje – navodi dr Radovanović.

Obuhvat vakcinacije protiv malih boginja, veoma zarazne virusne bolesti, daleko je od potrebnog za stvaranje kolektivnog imuniteta kojim bi se spriječila epidemija.

Posljednjih mjeseci, u Srbiji se sve više priča o morbilama, a zaraženih je najviše u Beogradu, piše Blic.

U ovom trenutku je 36 potvrđenih slučajeva morbila, najveći broj inficiranih je na teritoriji Beograda -, rekla je direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović, apelujući na vakcinaciju.

Pročitajte još

Jovanovićeva kaže da je bilo i hospitalizovanih osoba, a u najtežem stanju su mlađi od godinu dana. Od 36 potvrđenih slučajeva, 30 je nevakcinisano i sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

– Potvrđeno je da je 20 lica nevakcinisano. Najveći razlog za pojavu i epidemiju i pojedinačnih slučajeva morbila je status nevakcinisanosti. Radimo na tome da obuhvat celokupne populacije bude veći od 95 odsto – rekla je ona.

FOTO: DOCTORKNOWS/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: DOCTORKNOWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Doktorka Ivana Begović Lazarević navodi za “Blic” TV da je najvažnija mjera na koju se treba fokusirati – vakcinacija!

– Najvažnija mjera na koju treba da se fokusiramo jeste da se sva djeca koja nisu vakcinisana ili koja su djelimično vakcinisana MMR vakcinom, vakcinišu kako bismo podigli kolektivni imunitet i na taj način spriječili dalje širenje morbila i zaštitili one koji se ne mogu vakcinisati iz objektivnih razloga. Oboljevanje može da se desi i kod osoba sa samo jednom dozom, zato nam je cilj da što prije podignemo kolektivni imunitet – kaže doktorka Begović Lazarević.

Grupe koje su najugroženije i kod kojih se javlja veoma teška klinička slika su mališani mlađi od pet godina, ali i stariji.

– Najrizičnije grupe za tešku kliničku sliku i rizik od komplikacija su deca mlađa od 5 godina i stariji od 20 – kaže doktorka Ivana Begović Lazarević.

Najčešće komplikacije malih boginja su:zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga, pa čak i gubitak vida

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komplikacije.

Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 oboljelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu