Sudbine

Srbi spriječeni da zapale svijeće: Zbog prekopavanja puteva, mještani brojnih sela nisu mogli na Zadušnice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da meštani brojnih zaselaka nisu danas mogli da odu na Zadušnice i zapale svijeće najmilijima zbog jednostrane akcije Кosovske policije, koja je bez ikakvog prava prije dva dana teškom mehanizacijom prekopavala puteve u opštinama Zubin Potok i Leposavić i zbog čega je više sela ostalo odsječeno od svijeta.

Petar Petković
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT 46,9 ХИЉ. ПРАТИ

On je na svom Fejsbuku napisao da su na taj način potpuno odsječena groblja u selima i zaseocima Drainoviće, Vitakova, Žareva, Šipova, Paruce, Zečeviće i Junake u opštini Zubin Potok, a da su zbog akcija Кosovske policije mještani ovih zaseoka istovremeno onemogućeni da obavljaju svakodnevne poslove, odlaze na posao, posećuju ljekara ili čak sahranjuju svoje preminule.

-Slična situacija je danas zabilježena i u zaseocima opštine Leposavić gdje na Zadušnice Srbi iz Raške i Novog Pazara nisu mogli da obiđu grobove svojih predaka u selima Vračevo, Trebiće i Bare. Odsječen je i put koji vodi ka selima Stanuloviće i Trešnjica i gdje se takođe nalaze mjesna groblja koja danas Srbi nisu mogli da posete – napisao je Petković.

Dodaje i da su, nažalost, Srbi koji su danas na Zadušnice uspjeli da posjete groblja svojih najmilijih, naišli su na oskrnavljene humke, razrušene i polomljene spomenike u mjestima koja smeju da posećuju samo na ovaj dan, što je, naglašava slika politike Aljbina Кurtija i ostalih albanskih političara koji ni mrtvim Srbima ne daju mira.

-Ali dok god oni ruše, Кancelarija za Кosovo i Metohiju je tu da obnavlja i u ponedeljak će biti postavljeni novi nadgrobni spomenici u Кišnici, koje su albanski ekstremisti razrušili krajem prošle godine, a čiju smo obnovu obećali – rekao je Petković, a prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu