Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SREĆA KOJA SE RIJEČIMA NE MOŽE OPISATI Majka petoro djece poslala veoma važnu poruku SVIMA

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Nakon što otkuca ponoć, svakog 1. januara ljudi slave ulazak u još jednu novu godinu sa svojim najbližima. Međutim, kada novi život odluči da dođe na svijet, u tom trenutku sve postaje manje bitno.

Gorica Jovanović (43) porodila se, peti put, deset minuta nakon ulaska u 2020. godinu i na svijet donijela djevojčicu.

Gorica je diplomirani vazduhoplovni mašinski inženjer zaposlena u Pančevu, a kako je ranije ispričala za Blic, u martu je postala rukovodilac operativno-planske pripreme i vodila je kompletno planiranje proizvodnje. Kako je ispričala, kao tehnolog je učestvovala u izradi elemenata za avione “lasta”.

Sa suprugom Jovanom (43) ima četvoro djece – Lazara (14,5), Milicu (13), Aleksu (11) i Nikolinu (5,5), a porodica koja živi u beogradskom naselju Resnik je postala bogatija i za djevojčicu Lenu.

Gorica je u KBC “Dr Dragiša Mišović” ležala od 17. decembra pošto su krenuli simptomi porođaja prije 37. nedjelje, jer je beba bila dugačka, te je zaustavljala porođaj.

– Kako se približavao doček Nove godine, razmišljali su da me puste kući, da budem sa decom tu noć, pa da se vratim. Međutim, beba je već 25. decembra bila spuštena u kanal tako da nisu smjeli da rizikuju. Međutim, tog 31. ujutru rekli su mi: “Ipak ćeš ti večeras da se porodiš”, tako da su me umjesto kući poslali u porodilište – priča Gorica i dodaje da nije razmišljala o tome da će se to dogoditi baš u novogodišnjoj noći.

Već u 19 časova je prebačena u porodilište, a oko ponoći…

– Vidio se negdje bljesak vatrometa, porodilište je u staklu. Cijela novogodišnja noć bila je euforična, ali je sva pažnja bila usmjerena na bebu, nisam razmišljala ni o čemu drugom. Kada je riječ o samom porođaju, razmišljam da je to trenutak koji traje kratko i prođe, dođe beba i to bude savršeno, ali ovaj put u “Dragiše Mišovića” sam najbolje prošla. Imala sam savršenu ekipu ljekara i babica na porođaju, sve pohvale za njih – rekla je Gorica.

Pored nje, još dvije žene porađale su se u isto vrijeme.

– Prva se porodila tačno u ponoć, druga u 00.03, pa ja u 00.10. Već u 00.20 držala sam bebu, a poslije sve po proceduri – kaže Gorica.

Kako dodaje, kada je uključila telefone, stiglo joj je mnoštvo poruka.

– S obzirom na to da sam mužu poslala poruku kada sam krenula u porodilište, a potom isključila telefone, svi su čekali da im se javim. Odmah sam im poslala sliku sa bebom, a i gledali smo se svi video-pozivom, a sutradan je muž došao u posjetu – dodaje sagovornica.

Kada je nekoliko dana kasnije izašla iz bolnice, kako dodaje, odmah je preuzela obaveze u kući.

– Kada su vidjeli bebu svi su je držali, iz ruke u ruku je išla. I sada su svi sa njom, i kada spava. Slavili smo Badnje veče, pa Božić, a poslije i slavu Svetog Jovana. Mi smo jedna zdrava i normalna porodica – dodaje.

S obzirom na to da djecu odgajaju sami, kako dodaje, suprug Jovan je, dok je bila u bolnici, brinuo o svemu, ali i djeca su bila od velike pomoći. Gorica dodaje da ju je kćerka Milica čak i zvala da pita kako sama da spremi nešto po njenom receptu.

Iako je planirala da se posveti karijeri i nije imala u planu peto dijete, to se desilo, a kako dodaje kroz šalu, suprug je bio presrećan “kao da je dijete prvo, a ne peto”.

Pomoć za peto dijete 18.000 mjesečno do 10. godine?

Dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Srbiji, najavila je krajem novembra izmjene u Zakonu o finansijskoj pomoći porodicama sa djecom. U planu je bilo da se poveća naknada, tako bi za peto dijete porodica do 10. godine djeteta primala mjesečno 18.000 dinara. U Ministarstvu za socijalnu zaštitu koje je nadležno za ovo pitanje kažu da na ovim predlozima rade zajedno sa kabinetom predsjednice Vlade Srbije.

– S obzirom na to da je predsjednik Aleksandar Vučić istakao da je jedan od prioriteta poboljšanje demografske slike Srbije i dodatna briga o djeci i porodiljama, sa prijedlogom da budžet za to bude daleko veći, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Vlada će u skladu sa tim smjernicama predložiti nove mjere. Zahvalni smo ministarki Slavici Đukić Dejanović i vjerujemo da ćemo imati njenu pomoć u izradi novih prijedloga koje očekujemo uskoro u Skupštini – rečeno je u ovom ministarstvu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO