Politika

SREDSTVA ZA SANIRANJE POSLJEDICA EPIDEMIJE Bevanda: Okončano povlačenje 330 miliona od MMF

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izrazio zadovoljstvo da je okončano sve oko povlačenja 330 miliona evra Međunarodnog monetarnog fonda MMF za saniranje posljedica epidemije virusa korona.

SREDSTVA ZA SANIRANJE POSLJEDICA EPIDEMIJE Bevanda: Okončano povlačenje 330 miliona od MMF
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Svjedoci smo činjenice da će epidemija virusa korone imati pogubne posljedice na zdravlje i živote ljudi, kao i ogroman uticaj na privredu i ekonomiju. Jednostavno niko sa 100 odsto sigurnošću ne može reći kakve će biti posljedice – rekao je Bevanda na sjednici Doma naroda odgovarajući na delegatsko pitanje Zlatka Miletića o utrošku sredstava pomoći koje je BiH prihvatila od MMF.

On je istakao da se zadovoljstvom može reći da je sve okončano u vezi sa povlačenjem tih sredstava sa kamatom od 1,05 odsto i grejs periodom od 39 mjeseci, naglasivši da koliko god da je teška ekonomska situacija ona će biti teža.

– Savjet ministara je, takođe, donio odluku o raspodjeli tih sredstava u omjeru 61,5 odsto za FBiH i svih 10 kantona, 37,5 odsto za Republiku Srpsku i jedan odsto za Brčko distirikt. Uradili smo ono što je u ingereniciji Savjeta ministara – rekao je Bevanda.

Ministar finansija i trezora istakao je da je za dalju raspodjelu po kantonima u FBiH i opštinama u oba entiteta, vlade Republike Srpske i FBiH donose odluke po kriterijumima i vlastitim prioritetima.

– Vaše pitanje smo uputili ministarstvima finansija Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta. Što se tiče makroekonomske pomoći Evropske unije mogu vam dati informaciju da su pregovori o tome u toku. Ministarstvo finansija i trezora u tome ima koordinirajuću ulogu – dodao je Bevanda.

On je napomenuo da u tim pregovorima učestvuju ministarstva finansija Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta.

Bevanda je delegatsko pitanje proslijedio i nižim nivoima vlasti, te će odgovor Miletiću dostaviti i u pisanoj formi.