Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SRPSKA IDE U VANREDNO STANJE Predsjednik Republike preuzima ulogu parlamenta

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Tačno u podne danas počinje posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj će da bude proglašeno vanredno stanje u Republici Srpskoj.

U skladu sa prilikama, poslanici neće zasijedati u zgradi parlamenta, nego u većoj sali Banskog dvora u Banjaluci, kako bi zbog virusa korona bila omogućena potrebna distanca između učesnika.

Šta će u praksi značiti uvođenje vanrednog stanje u RS? Potpredsjednik Narodne skupšine, pravnik po struci, Milan Petković, za Srpskainfo kaže da predsjednik Republike preuzima funkciju Narodne skupštine, što znači da može da donosi uredbe sa zakonskom snagom.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ono što očekujemo u narednom periodu jeste da se donose uredbe sa zakonskom snagom gdje će se stopirati svi procesni rokovi koji se odnose na sudske upravne postupke, takođe i u poreskim postupcima i slično. Takođe, mislim da će se morati, ukoliko bude bilo potrebno, staviti na raspolaganje imovina pojedinih privrednih društava, ali eventualno i drugh, za potrebe Republike – kaže Petković.

Objašnjava da se na ovakav način donose uredbe sa snagom zakona upravo iz razloga da bi se skratila procedura i da se Narodna skupština ne bi ponovo sastajala.

– Recimo, imali smo odlaganje poreskih davanja za 2019. godinu, za to bi sada trebalo mijenjati zakon, a da bi se to uradilo u redovnoj proceduri potrebno je vrijeme, koje nemamo – kaže Petković.

Profesor prava Vitomir Popović kaže da je suština vanrednog stanja u tome da se poveća efikasnost donošenja odluka u Republici Srpskoj, kao i njihovog provođenja.

– Moći će se odluke donositi bez sazivanja Skupštine. Neki organi vlasti će dobiti određena ovlaštenja. Odluke će se, dakle, brže donositi i brže će se provoditi. Za očekivati je da će pandemija biti i dalje jako aktivna i biće neophodno da se preduzimaju neke dodatne mjere koje do sada nisu preduzimane. Koje će to biti mjere, to će biti stvar procjene kriznog štaba i drugih organa, ali će moći brže da reaguju – kaže Popović za Srpskainfo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vitomir Popović

Kada je riječ o trajanju vanredog stanja u Srpskoj, Popović kaže da tu ne postoji unaprijed određen period, nego to zavisi od trajanja situacije zbog koje se takvo stanje proglašava.

– Svi se moramo uozbiljiti jer nije u pitanju naše ispunjavanje ili neispunjavanje obaveza, nego se tiče i drugih. Našim neponašanjem, nepreduzimanjem nekih radnji, nemamo pravo da ugrozimo život najbližih, a ni onih drugih koje ne poznajemo – poručuje prof. Popović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO