Politika

“Srpska protiv članstva u NATO” Dodik poručio da je Turkovićeva neodgovorna prema organima BiH i njihovim odlukama

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković neodgovorna prema organima BiH.

“Srpska protiv članstva u NATO” Dodik poručio da je Turkovićeva neodgovorna prema organima BiH i njihovim odlukama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodao je da ne poštuje politiku Predsjedništva BiH koje je usvojilo Program reformi u kome se navodi da saradnja sa NATO ne prejudicira članstvo i da će biti potrebno novo odlučivanje.

– Priča o NATO je postala nepodnošljivo degutantna i to samo pokazuje kako je BiH bezvezna zemlja. Izgleda da u BiH nisu dovoljno jasne poruke nekih zvaničnika iz ovog saveza koji kažu da saradnja BiH u postojećem obliku ne prejudicira članstvo i da će biti potrebna nova odluka o članstvu – rekao je Dodik i ponovio da je Srpska protiv članstva BiH u NATO.

Pročitajte još

On je podsjetio da je i Savjet ministar promijenio naziv Komisije za integraciju u NATO, a koju su podržavali Mirko Šarović (lider SDS) i ostali, u Komisija za saradnju sa NATO.

– Sve to govori u prilog činjenici da je jasno definisana politika, i da bilo kakve slobodne interpretacije ne doprinose razumijevanju u BiH. To je vidljivo pogotovo u danima kada se obilježava neopravdano i zločinačko NATO bombardovanje Srbije i zato je za Srpsku neprihvaljtiva bilo kakva priča o integraciji, nemoguća je i trajno daleka – poručio je Dodik.

On je naveo da je potrebno usmjeriti se na oblike saradnje koji su mogući, a da o članstvu u NATO savez moraju odlučiti svi u BiH.

– Republika Srpska je protiv članstva, a iz odluka Narodne skupštine i onih koje zastupamo u zajedničkim institucijama jasno je da ne bi trebalo o tome ništa posebno govoriti. U Federaciji BiH imaju potrebu da stvaraju još više konfuzije u, ionako, raštimanoj zemlji kakva je BiH – zaključio je Dodik.