Politika

Turkovićeva odgovorila na izjave Dodika "Mandat je potrošio na izazivanje sukoba i destabilizacije"

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da je njena nota upućena Ambasadi Izraela i Ministarstvu spoljnih poslova ove zemlje imala za cilj da popravi štetu i razjasni njihove kontradiktorne pozicije.

Turkovićeva odgovorila na izjave Dodika "Mandat je potrošio na izazivanje sukoba i destabilizacije"
FOTO: SRNA

Uz to je objavila i odgovor članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji ju je juče, kako navodi, optužio kako nastoji “da nas posvađa sa prijateljskim Izraelom”.

‼️Milorad Dodik, kao osoba pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, političar koji je u rezoluciji Bundestaga te u izvještajima Visokog predstavnika identificiran kao direktna prijetnja miru i stabilnosti BiH i regije, ima najmanje prava da dijeli diplomatske lekcije bilo kome. ❗️Umjesto da kao član predsjedništva BiH radi u interesu svih građana, da podržava reforme na evropskom putu, Dodik je mandat potrošio na izazivanje sukoba i destabilizacije, ne samo unutar BiH, nego i sa međunarodnim prijateljima. BiH je predana dobrim odnosima sa svim prijateljskim državama, uključujući i Izrael. ❗️Nota koja je upućena ima za cilj upravo popraviti štetu i razjasniti pozicije koje su kontradiktorne u objavljenom Memorandumu izraelske ambasade!

Posted by Bisera Turkovic on Wednesday, August 10, 2022

– Milorad Dodik, kao osoba pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, političar koji je u rezoluciji Bundestaga te u izvještajima visokog predstavnika identifikovan kao direktna prijetnja miru i stabilnosti BiH i regije, ima najmanje prava da dijeli diplomatske lekcije bilo kome – napisala je Turković na Fejsbuku.

Pročitajte još

Njegov mandat je, navodi Turković, potrošen u izazivanju destabilizacije.

– Umjesto da kao član Predsjedništva BiH radi u interesu svih građana, da podržava reforme na evropskom putu, Dodik je mandat potrošio na izazivanje sukoba i destabilizacije, ne samo unutar BiH, nego i sa međunarodnim prijateljima. BiH je predana dobrim odnosima sa svim prijateljskim državama, uključujući i Izrael – navodi se u njenom saopštenju, prenosi Avaz.

Prihvati notifikacije