Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SRPSKAINFO ANALIZIRA Šta nam start predizborne kampanje govori: Prvociranjem suparnika do GLASOVA BIRAČA

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Incidentna situacija koja se prije dva dana desila u Čelincu pokazuje da su oba politička bloka u RS nervozna i da bi preostalih dvadesetak dana moglo da iznjedri jednu od prljavijih kampanja, ocjena je pojedinih političkih analitičara.

Budući da su oktobarski opšti izbori po mnogo čemu presudni za aktuelnu i vlast i opoziciju u Srpskoj, mišljenja analitičara su da će karta „provokacije“ druge strane biti ona na koju će se najčešće zaigrati.

– Ovo je jedna od presudnih kampanja sa stanovišta ili potencijalne pobjede opozicije ili očuvanja pozicije, bar kada je riječ o nivou RS. Ogroman broj aktera koji učestvuje u ovoj kampanji širi mehanizame kako bi pokazao svoje protivnike lošim, a sebe ne samo ispravnim političkim djelatnicima, već uopšte moralnim ljudima. Zato će se, bez obzira na to kom bloku stranaka pripada, na sve moguće načine pokušati da isprovocira druga strana – smatra doktor političkih nauka Vlade Simović.

Osvrćući se na poruke koje se mogu čuti na predizbornim skupovima i u kojima dominira nacionalna tematka u odnosu na ekonomiju, standard ili zapošljavanje građana, Simović kaže da to ne treba da čudi, jer takve teme očigledno žele da čuju sami birači.

– Mi smo generacijama živjeli u ozbiljno organizovanim državama i tačno se osjeti među građanima da im nedostaje snažna i moćna država i stabilan sistem u koji bi imali povjerenje. Sve one političke opcije koje ubijede građane da su neko ko gradi politički sistem i čini ga stabilnijim, mogu da računaju na ne mali broj glasača. Sami građani i birači su duboko u sebi svjesni da biste nešto promenili značajno u ekonomiji, morate imati stabilnu i funkcionalnu državu – ističe Simović.

To što se incidentne situacije dešavaju već prvih dana kampanje i po mišljenju novinara Vladimira Šuška, nije ništa neočekivano.

– To je ustvari posljedica toga što smo u kampanji intenzivno četiri godine i sada, kada dođe ta kulminacija pred izbore, onda se dešavaju ovakve stvari, kako bi se pojačao efekat te konstatne predizborne kampanje u kojoj živimo. Imamo niz događaja koji su narušili povjerenje u institucije, što pripisuje loše ocjene vladajućoj strukturi i što ide na ruku opoziciji. S druge strane, opozicija je frustrirana činjenicom da ne mogu da pobjede već nekoliko izbornih ciklusa. Dakle, sa obje strane vlada prilična nervoza i zato dolazi do konfliktnih situacija i do mnogo oštrije kampanje nego što smo možda i navikli i očekivali – ističe Šušak.

Dodaje i da su nacionalne teme formula po kojoj se mobiliše glasačka mašinerija i da zato ne treba da čudi što su one u fokusu predizbornih poruka.

– Međutim, upravo zbog dominacije nacionalnih tema veliki broj građana ne želi da izađe na izbore i ne želi da glasa, što određenim političkim subjektima i odgovara. S druge strane opozicija možda i pokušava da nametne takva pitanja, ali zbog opšte situacije i kontrole medija ne mogu da dođu do izražaja koji oni žele – zaključuje Šušak.

Bez većih incidenata

Stručnjak za politički marketing Aleksandar Zobenica kaže da se iz događaja koji se prije dva dana desio u Čelincu, „jasno vidi da opozicija nema konkretnu politiku niti plan djelovanja što se tiče aktuelne kampanje“.

– Zato se ide na izazivanje incidenata na kome bi mogli da prikupe neke političke poene. Što se tiče ostalih političkih partija, svaka izborna kampanja sama po sebi nosi tenzije i rizike. Ali, mislim da se do kraja ove neće nešto krucijalno desiti i da će to uticati na nečiju bezbjednost. Većih incidenata neće biti – zaključuje Zobenica.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO