Kultura

SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA Film "Dara iz Jasenovca" od 5. februara u Americi

Distrubuterska kuća "101 Studio" zaključila je i zvanično ugovor o američkim pravima za film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Antonijevića, ostvarenje koje je izabrano za srpskog kandidata za Oskara, te je u planu je da film u Americi počne da se prikazuje 5. februara 2021. godine.

SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA Film "Dara iz Jasenovca" od 5. februara u Americi
FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA

Podsjetimo, glavne uloge u ovom istorijskom dugometražnom igranom filmu povjerene su Biljani Čekić u ulozi Dare, Zlatanu Vidoviću, Nikolini Friganović, Nataši Ninković, Anji Stanić.

Radnja je smještena u 1940-e, prati mladu Daru (Biljana Čekić) u Hrvatskoj dok se suočava sa strahotama ere Holokausta nakon što je zajedno sa majkom i braćom i sestrama poslana u kompleks koncentracionih logora poznat kao Jasenovac. Objekat je bio jedini operativni logor smrti tokom Drugog svjetskog rata koji nisu stvorili ili vodili Nijemci, ali njegovi nadzornici nisu bili ništa manje nemilosrdni ili okrutni.

Pod nadzorom opakih emisara fašističke ustaške vlade, logor je korišćen za ubijanje Srba, Jevreja i Roma i ponovno obrazovanje malo djece koja se smatraju vrijednim rehabilitacije. Dok se oko nje odvijaju neizreciva zvjerstva, mlada Dara mora da prizove ogromnu hrabrost da zaštiti svog maloljetnog brata od strašne sudbine, da zaštiti sopstveni opstanak i zacrta nesigurni put ka slobodi.

FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA

Inače, projekat je u “101 Studio” stigao pod “upravljačkom palicom” člana Izvršnog odbora Studija 101- Rona Burklea, koji je poručio da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu.

– Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Vjerujem da će publika cijeniti umješnost koja je kroz oči malog djeteta ispričala ovu ubjedljivu priču – izjavio je Burkle.

Izvršni direktor “101 Studija” David Glaser navodi da je “Dara iz Jasenovca” prvi igrani film koji razotkriva zločine kako kaže “notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac”.

– Na nama je odgovornost da ispričamo ovu nevjerovatnu priču, a Studio 101 osjeća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom – rekao je on.

Film su producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario potpisuje Nataša Drakulić.

Podsetimo, film je podržala Vlada Republike Srbije, kao i Filmski centar Srbije, a distributer filma je MCF MegaCom Film, piše Blic.

Prihvati notifikacije