Kultura

ŠTA BI BILO DA JE GAVRILO PROMAŠIO Zanimljiva "filmska" priča uz pjesmu "Oj, Germanijo" (FOTO)

Sarajlije su danas s velikom znatiželjom pratile snimanje kod Latinske ćuprije, jednog od najstarijih mostova u ovom gradu, koji je od 1918. do 1992. nosio naziv Principov most.

ŠTA BI BILO DA JE GAVRILO PROMAŠIO Zanimljiva "filmska" priča uz pjesmu "Oj, Germanijo" (FOTO)
FOTO: LANA KARAN/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Podsjetimo, u blizini mosta 1914. godine izvršen je atentat na prijestolonasljednika Austrougarske monarhije, nadvojvodu Franca Ferdinanda, i njegovu suprugu Sofiju.

Ovaj događaj, poznat kao Sarajevski atentat i koji se uzima kao povod Prvog svjetskog rata, bio je inspiracija Jasminu Durakoviću za snimanje spota za pjesmu „Oj, Germanijo“, grupe „Anchy & The Moondogs“.

– Ovaj spot govori šta bi bilo da je Gavrilo Princip iz pištolja promašio nadvojvodu zbog djevojke, koju glumi Mia Šego, izvršna direktorka muzeja “Valter brani Sarajevo”. Tada prestaju sukobi Nijemaca i antifašista. Na kraju svi zajedno odlazimo u Njemačku da radimo. U spotu se pojavljuju statisti, koje čine moji prijatelji iz srednje škole i raja s Velešića, te Edo Kapetanović, kreator replike automobila u kojem su se posljednji put provozali Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija. Za šminku je bila zadužena Amra Redžić, a kostime Belma Žiško – kaže lider benda Anil Melunović Anči.

Melunović je tekst, muziku i aranžman za pjesmu “Oj, Germanijo” radio s Harisom Biseom.

Pojedine Sarajlije su slikale kadrove iz spota, a jedan od prolaznika je dobacio: “Gavrilo, što ga nisi ‘fulao’. Sada bi svi bili Nijemci!”