Svijet

ŠTA ĆE BITI SA ZAPADNIM BALKANOM? Ministri EU u utorak o politici proširenja

Ministri EU razgovaraće na sastanku Savjeta opštih poslova u utorak, 19. novembra u Briselu o situaciji u oblasti politike proširenja i pristupanja Uniji.

ŠTA ĆE BITI SA ZAPADNIM BALKANOM? Ministri EU u utorak o politici proširenja
Foto: Stephanie Lecocq/Pool/EPA

Iz Savjeta EU poručuju da će prvi put biti razmotren i francuski prijedlog o reformi politike proširenja, ali da se ne očekuje konkretizacija zajedničkih zaključaka.

Ne znamo koliko ćemo moći biti konkretni, ali svakako želimo poslati pozitivnu poruku region –  navode iz Savjeta i dodaju da bi to trebalo da bude tek prvi korak ka obnavljanju politike proširenja, ali i povjerenja među članicama EU i zemljama sa Zapadnog Balkana.

Francuska je prošle nedjelje zemljama članicama dostavila na razmatranje “prijedlog za diskusiju” u kome je predstavila četiri principa koje Pariz vidi kao osnove za novu metodologiju proširenja EU, prenosi Tanjug.

Pošto je u oktobru blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Francuska se založila za postepenije pristupanje EU, otvaranje strukturnih fondova EU zemljama kandidatima, ali i za striktniju politika uslovljavanja i reverzibilnost procesa proširenja.

Foto: RAS ARHIVA / ARHIVA

U Briselu napominju da je francuski prijedlog “predmet za diskusiju”, a da bi konačan oblik eventualne reforme metodologije proširenja trebalo da zavisi od konsenzusa svih država članica.

U Savjetu EU smatraju da se lideri EU neće konkretnije vratiti pitanju politike proširenje prije Evropskog samita sljedeće godine.

Iz finskog predsjedavanja Savjeta EU navode da je u pitanju “tranzicioni” trenutak za EU institucije i da se tek čeka formiranje nove Evropske komisije koja bi trebalo da, ukoliko zemlje članice to zatraže, izradi novu metodologiju politike proširenja.

Cilj je da sve bude dogovoreno i precizirano do proljeća 2020. godina kako bi se pokrenuli pristupni pregovori sa Albanijom i Sjeverenom Makedonijom, odnosno obnovilo međusobno poverenje i partnerstvo na Samitu EU-Zapadni Balkan planiranom za maj 2020. godine u Zagrebu.

Podsjetimo, nedavno okretanje leđa EU Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, a i poruke francuskog predsjednika Emanuela Makrona o Bosni i Hercegovini izazvali su otpor regije i sumnju u želju EU da zemlje Zapadnog Balkana primi u svoje okrilje.

Iako se većina članica EU izjasnila za početak pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Makron je dao do znanja da je osim reformi u tim zemljama nužna i reforma postupka proširenja same EU.

(Klix, Srna)