Politika

Šta je otkrilo glasanje na posebnim sjednicama NSRS: I SDS protiv Ustavnog suda, Cvijanovićeva, za razliku od Dodika, nema problema oko veta

Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH dobio je sinoć podršku 56 poslanika, a za njega su glasali i pojedini opozicionari.

Šta je otkrilo glasanje na posebnim sjednicama NSRS: I SDS protiv Ustavnog suda, Cvijanovićeva, za razliku od Dodika, nema problema oko veta
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema listingu glasanja, među onima iz opozicionih redova koji su podržali ovaj zakon po hitnom postupku, bili su Vukota Govedarica, Darko Berjan, Dragomir Vasić, Milan Kasapović, Milka Savić, Ognjen Bodiroga, Pero Đurić i Tomica Stojanivić iz SDS.

Prisutni poslanici PDP, liste Za pravdu i red i NF nisu glasali.

Odluka o prijevremenom stupanju na snagu ovog zakona dobila je jedan glas više – 57 i to zahvaljujući poslaniku DNS Predragu Nešiću. Greškom ili ne, on nije glasao za zakon, ali jeste za ovu odluku.

Zanimljivo je bilo glasanje i na devetoj posebnoj sjednici, koja je uslijedila odmah nakon osme, a na kojoj je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, dobila veliku podršku za dva veta koja je uložila u Predsjedništvu.

Pročitajte još

Cvijanovićevu su podržala 63, odnosno 64 poslanika, među kojima su takođe bili poslanici SDS, ali i PDP, Za pravdu i red i NF Jelene Trivić. Ovim je potvrđeno da Željka Cvijanović ima ogromnu podršku u Narodnoj skupštini, za razliku od Milorada Dodika koji je u prošlom mandatu nekoliko puta uložio veto u Predsjedništvu BiH, ali nije svaki put dobio potrebnu podršku poslanika.

milorad dodik i željka civjanović na posebnoj sjednici RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Naime, NSRS je podržala izjavu Cvijanovićeve da je veoma štetan po vitalne interese RS Zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoervopskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Te sporazume je svojevremeno, u ime BiH, potpisao tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara i partijski drug Željke Cvijanović – Zoran Tegeltija.

Zoran Tegeltija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Šta se promijenilo? Cvijanovićeva smatra da bi bilo štetno dozvoliti stanovnicima Kosova da u BiH ulaze samo s ličnim kartama, u vrijeme napete situacije na sjeveru južne srpske pokrajine, i u vrijeme kada prištinske vlasti ne poštuju ništa od sporazuma koje su potpisale.

Drugim vetom osporen je Akcioni plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 21. juna 2023.

Uz to, NSRS je usvojila zaključak u kome kaže da je članstvo u EU primarni spoljnopolitički cilj Srpske, ali da odbacuje bilo kakve pokušaje zloupotrebe procesa evropskih integracija u pravcu centralizacije ustavnopravne strukture BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije