Društvo

Šta je rekao premijer Crne Gore u Potočarima: Ovo su riječi Dritana Abazovića koje su UZBUNILE BOŠNJAČKU JAVNOST (VIDEO)

Govor Dritana Abazovića, premijera Crne Gore, na komemoraciji u Potočarima nije naišao na odobravanje u Federaciji BiH.

Šta je rekao premijer Crne Gore u Potočarima: Ovo su riječi Dritana Abazovića koje su UZBUNILE BOŠNJAČKU JAVNOST (VIDEO)
FOTO: JASMIN BRUTUS/EPA

Jedanaestog jula 1995. je na ovom mjestu ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna nastavila da živi. I danas, 27 godina nakon toga, i dalje na Balkanu živi duh mržnje, duh razdora, duh podjela, koji se, na svu sreću, ne manifestuje ratnim dešavanjima. Ovo je apel svima da moramo biti bolji”, kazao je Abazović.

Naglasio je da prošlost ne možemo promijeniti, samo budućnost.

– Ovi nišani bijeli mnogo svima govore. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego na ljudima. Počinile su ga politike zla, politike smrti, politike prevara. Moramo zato da mijenjamo stvari. Ima dosta toga što možemo promijeniti bolje, da damo šansu pomirenju, pravdi i istini. U ime Vlade Crne Gore upućujem najveći naklon svim žrtvama. Vjerujem da možemo samo zajedno da gradimo novu, ljepšu budućnost – kazao je Dritan Abazović, premijer Crne Gore.

Upravo riječi da „genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego na ljudima“ izazvale su burnu rekaciju bošnjačke javnosti.

– Poštovani premijeru Dritane Abazoviću, hvala što ste danas bila s nama u Potočarima. Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio „ubijanje ljudi“, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih – poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Pročitajte još

Udruženje Majke Srebrenice pozvalo je Abazovića da se „izvini njima i svima žrtvama genocida u Srebrenici“.

Crnogorski premijer je tokom obraćanja predstavnicima medija u Potočarima pokušao objasniti spornu izjavu.

– Ne, imao sam izjavu da su genocid počinile politike, i politike stvaraju sve, i politike stvaraju zlo i ubijaju ljude, a vojske izvršavaju u ime politike. Samo da znamo koji je stvarni krivac, ko je naredbodavac – kazao je Abazović.

Posted by Dritan Abazović on Monday, July 11, 2022

Istakao je da postoji individualna odgovornost, ali da je njegova poruka bila jasna.

– Svi da radimo da nekako s ovih prostora potpuno marginalizujemo ako ih ne možemo potpuno, ne izolovati, već izopštiti iz našeg društva, te politike zla koje i dalje postoje. One se sada ne manifestuju, hvala bogu, kroz neka dešavanja, ali i dalje postoje. Neko ih gaji i mislim da građani trebaju da shvate da to nije rješenje. Ako takve politike budu i dalje postojale, imaćemo negativni mir, bez ratnih dejstava, ali u dosta otežanim uslovima života – naglasio je crnogorski premijer.

Prihvati notifikacije