Biznis

Šta je zajedničko BiH, Luksemburgu i Danskoj: Plaćamo 17% poreza na sve, a u Švajcarkoj PDV na hranu 2,6%

Zanimljivo je da Luksemburg i Bosna i Hercegovina imaju najnižu opštu stopu PDV od 17%, dok jedinstvenu stopu poreza na dodatnu vrijednost imaju Danska i BiH, a sve druge članice Evropske unije imaju jednu ili dvije snižene stope PDV.

 hrana i piće u marketina
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U EU postoje standardna pravila o PDV ili porezu na dodantu vrijednost, ali primjena tih pravila može se razlikovati među zemljama EU.

PDV je u BiH uveden 1. januara 2006. sa jedinstvenom stopom poreza od 17 posto. Mađarska je evropska država s najvećom standardnom stopom PDV u iznosu od 27%. Kad je riječ o Hrvatskoj, ne nalazi se u pretjerano povoljnijem položaju od Mađarske. Standardna stopa u Hrvatskoj iznosi 25 odsto, isto kao i u Finskoj, Danskoj i Švedskoj. Stopa PDV u BiH iznosi 17%, što predstavlja jednu od nižih stopa.

U Evropi najnižu stopu PDV ima Švajcarska 8%. Švajcarska, uz standardnu stopu, ima i specijalnu stopu od 3,8% te sniženu od 2,6%, na hranu.

Pročitajte još

Iako EU teži primjeni samo jedne stope, do sada taj cilj još nije postignut. Što se tiče visine stopa PDV, Evropska unija propisuje samo donje granice. Standardna stopa tako ne može biti niža od 15%. Gornja granica standardne stope nije propisana, a kreće se u rasponu od 15 do 27 posto.

Luksemburg i BiH

Zanimljivo je da Luksemburg i BiH imaju najnižu opštu stopu PDV od 17%, dok jedinstvenu stopu poreza na dodatnu vrijednost imaju Danska i BiH, a sve druge članice Evropske unije imaju jednu ili dvije snižene stope PDV, piše Večernji list BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu