Hronika

Šta kaže Izborni zakon BiH: Poslanik stranke Bakira Izetbegovića mogao bi ostati bez funkcije zbog pištolja

Salko Zildžić, poslanik stranke Bakira Izetbegovića uhapšen je u Srbiji zbog nošenja oružja.

Bakir Izetbegović
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj funkcioner SDA iz Tuzle, koji obavlja funkciju poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, imao je dozvolu za pištolj, ali nije ga smio nositi u drugu državu.

Zakon o oružju i municiji u Srbiji kaže da ako postoji dozvola za oružje, a “neovlašteno se nosi“ – osoba će biti kažnjena od šest mjeseci do pet godina zatvorske kazne“.

Ukoliko Salko Zildžić bude presuđen, a situacija je poprilično jasna, on će ostati bez funkcije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Pročitajte još

Član 1.10 Izbornog zakona BiH navodi da izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran „danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže“.

On je u Srbiju ponio i iskaznicu OBA, iako nije radnik OBA. Počasnu iskaznicu mogu samo dobiti zasluženi radnici OBA, što on svakako nije, piše Avaz.

Podsjećamo, Salki Zildžiću je određen pritvor.

Salko Zildžić je nekadašnji kik-bokser, bivši predsjednik Asocijacije mladih SDA, a sada obavlja funkciju predsjednika GO SDA Tuzla.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije