Magazin

Šta ne treba raditi dan nakon Svetog Nikole: Prema narodnom vjerovanju ovo bi trebalo da ispoštuju svi koji danas slave

Kako običaj nalaže, dan poslije slave Svetog Nikolu ne treba obavljati bilo kakav kućni posao, baš kao i na sam praznik kada vjernici treba da budu posvećeni proslavi ovog sveca.

Ikona svetog nikole
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIEER

Ono jedino što je dozvoljeno, a što bi se moglo svrstati u kućne poslove jeste priprema hrane i to one posne jer trpeza za dan poslije Nikoljdana ne treba da bude mrsna.

Pravilo je jasno, Sveti Nikola obilježava se dok traje veliki božićni post, pa zato i čudi dilema nekih ljudi da li slavska jela treba da budu posna ili mrsna. Sveštenici poručuju da je bolje ne slaviti nego raditi onako kako ne treba.

Pročitajte još

Podsjetimo, predanje kaže da je Sveti Nikola zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, djece, i studenata po celom hrišćansko, piše Magazin Novosti.

Sveti Nikola, Nikola Mirlikijski, poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji, u današnjoj Tuskoj. Živio je u četvrtom vijeku i bio poznat po tome što je tajno davao ljudima novac, ne tražeći bilo šta zauzvrat. Poštuje se kao svetitelj i čudotvorac među svim hrišćanima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu