Politika

Šta se dešava sa gradnjom "Buk Bijele“: U Vladi Srpske tvrde da su u toku pripremni radovi, rok Ustavnog suda BiH ističe prekosutra

Na lokaciji buduće hidroelektrane "Buk Bijela“ trenutno se odvijaju pripremni radovi za početak gradnje same elektrane.

Šta se dešava sa gradnjom "Buk Bijele“: U Vladi Srpske tvrde da su u toku pripremni radovi, rok Ustavnog suda BiH ističe prekosutra
FOTO: SRNA

To su za Srpskainfo rekli u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske, koje smo još prije 14 dana pitali koje su trenutne aktivnosti na terenu, odnosno da li je u toku gradnja HE ili ne, u kontekstu odluke Ustavnog suda BiH.

– Pripremni radovi obuhvataju izgradnju gradilišnog naselja za radnike, popravku postojeće infrastrukture gradilišta, kao i izgradnju pristupnih puteva na samom budućem gradilištu. Poznato nam je da je formirana Zajednička komisija, koja zasjeda sutra po tom pitanju – navodi se u odgovoru.

Naime, Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji poslanika u PS BiH iz Federacije BiH, dao je rok od tri mjeseca Zajedničkoj komisiji za koncesije da riješi spor između Srpske i BiH u vezi sa koncesijama na Drini.

Prva od njih odnosi se na gradnju HE „Buk Bijela“ za koju su premijeri RS i Srbije, Radovan Višković i Ana Brnabić, temeljac položili u maju. Iz Federacije smatraju da su koncesije date mimo nadležnosti BiH.

Pročitajte još

Rok Ustavnog suda BiH ističe u četvrtak, a sjednica Zajedničke komisije zakazana je za sutra u Banjaluci, samo dan ranije, sa neizvjesnim izgledima da bude održana. U slučaju da komisija ne zauzme stav, Ustavni sud BiH bi mogao sam da prelomi i odluči da li da obustavi gradnju HE.

Prihvati notifikacije