Društvo

"Šta zapravo znači biti mudar kao zmija, a bezazlen kao golub" U odgovoru patrijarha Pavla stala VELIKA ŽIVOTNA MUDROST

Njegova svjetost patrijarh Pavle ostavio je iza sebe toliko mudrih rečenica koje se pažljivo slušaju i analiziraju.

patrijarh Pavle
FOTO: VLADISLAV MITIĆ/RINGIER

 Govorio je o raznim stvarima, svemu onome što čini život. Njegove riječi proučavao je akademik Vladeta Jerotić koji je jednom prilikom objasnio jednu od brojnih izreka patrijarha biti mudar kao zmije, a bezazlen kao golubovi.

-Pitao sam patrijarha Pavla, šta znači “biti mudar kao zmije, a bezazlen kao golubovi”. Kaže ovako: “Bog nam je dao um da se neprekidno usavršavamo.” Pazite, ovo su njegove riječi. Pitao sam ga poslije, kada sam zapisao, da li sam tačno zapisao. “Bog nam je dao um da se neprekidno usavršavamo, ali um bez dobrote može da pređe u zloću. A dobrota bez uma u glupost. Osjećanja su često slijepa – rekao je akademik i čuveni neuropsihijatar Vladeta Jerotić paje dodao:

-Tačno! Nema ljepšeg osjećanja od zaljubljenosti, ali je često i opasno. Kako se rastaju? Pa, zaljubljeni do neba jedan u drugoga, pa vide Boga u onom drugome. Nema grešaka. Nema mana. Ama, pazite dobro, ako se već spremaš za brak sa njim ili njom. Pogledaj drugu stranu. Svaki čovjek ima naličje. To Jung zove persona i senka. Sjenka, kaže Jung, to je niži brat u nama, ali rđav brat u nama. Nema čovjeka bez sjenke. Pa, ti gledaj, treba sa njim da provedeš cijeli život – rekao je on, prenosi Žena Blic.

Pročitajte još

Patrijarh Pavle je svoju mudrost rado prenosio drugima i često je pričao o ljubavi:

“Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovjek djeli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate”.

Doticao se i dobrog i lošeg u ljudima.

– Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi…. Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi – isticao je patrijarh koji je pre monaškog života radio kao vjeroučitelj, a prije nego što ga je Srpska pravoslavna crkva proglasila poglavarem radio kao episkop raško-prizrenski.

I podsjećao nas je: “Čovjek ne može da bira vrijeme u kojem će se roditi i živjeti; od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovjek ili kao nečovjek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije