Društvo

Šta znači povećanje neoporezivog dijela dohotka: Poslodavci će, UMJESTO DRŽAVI, radniku dati 20 KM

Zaposlenima kod privatnih poslodavaca biće veća junska plata za 20 KM ako im primanja prelaze 700 KM. Oni koji imaju, recimo, 600 KM, dobiće povišicu od deset maraka.

Šta znači povećanje neoporezivog dijela dohotka: Poslodavci će, UMJESTO DRŽAVI, radniku dati 20 KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Najmanje povećanje imaće oni s najnižom platom, od svega nekoliko maraka, ali će zagarantovani minimalac biti veći za 20 KM i iznosiće 540 KM.

Vlada Republike Srpske odriče se zapravo dijela prihoda od poreza na dohodak, preciznije 43 miliona maraka godišnje, koji su namijenjeni za povećanje plata za zaposlene u privatnom sektoru.

To je regulisano Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koji je upućen u skupštinsku proceduru o kojem će se narodni poslanici izjasniti ove sedmice kako bi zakon stupio na snagu od juna.

“Zar nije moglo više?”

U Savezu sindikata RS kažu da nisu zadovoljni i da će najvjerovatnije poslaničkim klubovima u Narodnoj skupštini RS uputiti dopis sa zahtjevom da se poveća neoporezivi dio kako bi povišice bile veće.

–  Šta je 20 KM? Šta možete kupiti u prodavnici za 20 KM, a pri tom imate platu 700 KM? Mene i kolege pitaju zar nije moglo više – ocjenjuje za Srpskainfo Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredne grane.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kaže da su sindikalci na razgovorima kod premijera iznijeli stav da bi bilo dobro i da poslodavci iz svojih sredstava povećaju plate zaposlenima pa da barem, kako kaže, radnici imaju povišicu ukupno 40-50 KM.

–  Svjestan sam da se istovremeno povećavaju plate budžetskim korisnicima i da to znači manje prihoda u budžetu, kao i da povećanje neoporezivog dijela dohotka znači smanjenje prihoda – napominje Peulić.

U Republici Srpskoj je zaposleno oko 273.000 radnika. Prosječna plata iznosi 978 maraka, a najmanja primanja imaju zaposleni u privredi. U prerađivačkom sektoru, koji zapošljava najviše radnika, plate su oko 800 maraka. U građevinarstvu su manje i iznose oko 700 KM. Radnici u trgovini imaju oko 740, a u ugostiteljstvu oko 760 maraka.

Lični odbitak

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, za Srpskainfo kaže kako nema potreba da sindikalci podsjećaju poslodavce na plate jer “plate godišnje rastu pet do sedam odsto”.

Pročitajte još

U Vladi RS, koja je uputila u skupštinsku proceduru izmjene zakona, kažu da je predviđeno povećanje ličnog odbitka sa sadašnjih 6.000 na 8.400 KM na godišnjem nivou, odnosno 700 KM mjesečno.

Takođe, predviđeno je povećanje ličnog odbitka za izdržavane članove porodice sa dosadašnjih 900 na 1.800 KM na godišnjem nivou po svakom izdržavanom članu porodice. U praksi to znači da će zaposleni koji ima pravo na povrat poreza po osnovu izdržavanih članova domaćinstva svaki mjesec uz platu dobijati 15 KM umjesto sadašnjih 7,5 KM po članu.

– U suštini, svako će imati povišicu plate, i u realnom i u javnom sektoru, a u zavisnosti od toga koliku platu trenutno ima – kaže premijer RS Radovan Višković.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zbog toga će, kako je rekao, iz budžeta RS biti izdvojeno oko 105 miliona KM godišnje.

Povišice slijede i za medicinske radnike za šest odsto, dok će zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, obrazovanju na svim nivoima, kulturi i institucijama pravosuđa plata biti povećana za pet odsto.

Javna potrošnja

Višković tvrdi da novac za povećanje plata u Srpskoj neće biti obezbijeđen iz zaduženja, ni sa Londonske berze, nego isključivo na osnovu procjene onoga što se dešava u prvom kvartalu ove godine.

– Rast direktnih poreza u Republici Srpskoj za prva tri mjeseca  je 18 odsto, a prihodi od indirektnih poreza u prvom kvartalu bili su oko dva odsto manji u odnosu na prošlu godinu, dok su u aprilu već bili tri odsto u plusu, a za prvih 15 dana u maju to je oko osam odsto u plusu – precizirao je Višković.

Navodi da se “ubacivanjem” sredstava iz budžeta u javnu potrošnju preko povećanja plata nastoji pospještiti javna potrošnja, time i rast indirektnih poreza, što će se na kraju odraziti na porast povrata PDV-a koji ide preko Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Vrabičić: I poslodavci da odriješe kesu

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, kaže da u ovom sindikatu nisu zadovoljni predviđenim povišicama.

– Zaposleni u komunalnim djelatnostima i u građevinarstvu loše stoje s prosječnim platama, a ovo povećanje će biti veoma malo. Dakle, to je povećanje od države, od neoporezivog dijela. Poslodavci opet od sebe neće ni marku radniku dati. Ne mogu reći da sam nešto posebno zadovoljna, jer su to veoma mali iznosi. Mi pozdravljamo svako povećanje, ali to nije dovoljno, moraju već jednom i poslodavci da odriješe kjesu a ne da se samo oslanjaju na smanjenje poreza. Da dio daju od svog profita i dobiti, to ćemo, čini mi se, načekati dugo – dodaje Vrabičićeva.

Vlada RS je prije tri godine takođe povećala neporezivi dio plate sa 250 na 500 KM u korist povećanja plata. Tada su plate povećane za 30 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije