Banjaluka

Stanivuković o slučaju "Autoprevoz": Samo pod određenim uslovima sam spreman sjesti za pregovarački sto (FOTO)

Danas smo zaustavili prinudno izvršenje predaje zemljišta preduzeću „Autoprevoz“. Okupili smo se ovdje, jer je to naša dužnost i moramo da štitimo imovinu Grada, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je danas sa radnicima Gradske uprave proveo pauzu za doručak na lokaciji Stare autobuske stanice.

Draško Stanivuković u plavom odijelu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Prema njegovim riječima, Grad je na svim instancama sudova Republike Srpske dobio presude da je to zemljište gradsko i da ne pripada „Autoprevozu“, ali da onda Ustavni sud BiH donosi odluku da zemlja nije gradska.

– Ono što je važno reći je da su u tom Ustavnom sudu BiH četiri glasa bila da ova zemlja nije naša, a tri su bila uzdržana od tog mišljenja. Ovaj sud je ušao u meritum odlučivanja čija je međa što nikada nije bila niti će biti nadležnost ustavnih sudova – rekao je on.

Podsjetio je da je nekada kada je u centru grada bila željeznička stanica zamijenjena sa lokacijom na kojoj je sada autobuska stanica u Lazarevu.

Policija legitimiše građane
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
Policija legitimiše građane
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
Crveni sto sa sendvičima
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
Crveni sto sa sendvičima
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Pročitajte još

– Dakle, tamo je Autoprevoz dobio zemlju i onda su spornim radnjama rekli da hoće i ovo zemljište u centru. To ne može tako, imamo sve dokaze koji to potvrđuju. Danas imamo i ljude iz „Autoprevoza“ iz tog vremena koji to svjedoče – naveo je Stanivuković.

Iz tog razloga, kako je naglasio, danas se okupio sa sugrađanima i zaposlenim u gradskoj administraciji da brani imovinu Grada.

– Svjesni smo da moramo razgovarati u vezi sa ovim zemljištem, ali samo pod određenim uslovima sam spreman sjesti za pregovarački sto. A to su da „Autorpevoz“ odustane od Vidovdanske ulice, povuče tužbu i bez naknade završimo priču u vezi sa Vidovdanskom, Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske i spomenikom „12 beba“. Ako se ti preduslovi ne stvore sam spreman ovdje biti i pozivati radnike i građane da dođu u cilju zaštite gradske imovine – istakao je Stanivuković. Napominje da je ovo atraktivno i vrijedno zemljište u vlasništvu Grada.

– Svjestan sam činjenice da je ovo težak spor i da je danas skoro sve izgubljeno, ali vidimo jedan promil šanse da spasemo maksimalno koliko možemo i u tom pravcu se krećemo i u tom pravcu se borimo – zaključio je on.

Tokom današnjeg pokušaja prinudnog izvršenja, policija, koja je bila u pratnji sudske policije, legitimisala je prisutne na Staroj autobuskoj stanici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu