Biznis

Stanje na tržištu nekretnina: Pada cijena stambenim prostorima u Evrozoni

Cijene stambenog prostora u Evrozoni, mjerene indeksom cijena kuća (HPI), u četvrtom kvartalu 2023. pale su za 1,1 odsto međugodišnje.

Naselje Siti blok stanovi stan zgrada
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nasuprot tome su cijene stanova u Evropskoj uniji u istom periodu porasle za 0,2 odsto međugodišnje.

Cijene stanova su na godišnjem nivou porasle u 18 država članica Evropske unije, pale u osam EU država, dok podaci za Grčku još uvijek nisu dostupni.

Najveći godišnji rast cijena je zabilježen u Poljskoj i to za 13 odsto, Bugarskoj 10,1 odsto, Hrvatskoj 9,5 odsto, a najveći pad u Luksemburgu 14,4 odsto, Njemačkoj 7,1 odsto i Finskoj 4,4 odsto.

Na kvartalnom nivou su cijene stanova pale za 0,7 odsto u Evrozoni, odnosno za 0,3 odsto u Evropskoj uniji, u odnosu na treće tromjesečje 2023. godine.

Pročitajte još

Cijene stanova su na kvartalnom nivou porasle u 14 zemalja članica Evropske unije, pale u 11 EU država, u Italiji se nisu promijenile, a podaci za Grčku opet nisu dostupni.

Najveći kvartalni rast cijena je zabilježen u Poljskoj i to za 4,8 odsto, Hrvatskoj 3,4 odsto, Irskoj tri odsto, a najveći pad u Francuskoj 2,7 odsto, Letoniji 2,5 odsto, Danskoj i Švedskoj, po 2,3 odsto.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu