Politika

Stišavanje medija PUT KA JEDNOUMLJU: Koliko politika utiče na slobodu govora u BiH

BN TV je objavila da je RAK izdao nalog za gašenje predajnika velikom broju televizijskih stanica, među kojima i ovoj televiziji.

Stišavanje medija PUT KA JEDNOUMLJU: Koliko politika utiče na slobodu govora u BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Odluka je izazvala reakcije javnosti, ali i pojedinih političara, koji su odmah rekli da je po sredi kršenje zakona, diskriminacija, miješanje režimske politike u rad medija i samim tim gušenje slobode medija.

Objašnjenje za ovo gašenje je smetnja Hrvatskoj, zbog čega je BN TV primorana da od 1. septembra isključi predajnike u Novom Gradu, Odžaku i Zvorniku, a od prvog oktobra to mora da uradi i u Bijeljini, Doboju i na Kozari. Krajem godine ova televizija predajnike mora isključiti i u Boljanicu, Tesliću, Novom Gorazdu. Ovim gašenjem, do kraja godine BN televizija ostaje bez 50% zemaljskog signala.

Digitalni multipleks

U ovakvoj situaciji se nije našla samo BN TV, a Parlamentarna skupština BiH je sedmog jula donijela odluku kojom se zadužuje Savjet ministara BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i javni RTV servisi (BHT i RTRS) da, najkasnije do 20. jula 2021, odobre ulazak u MUX A (digitalni multipleks) svim komercijalnim TV stanicama u digitalnim oblastima Banjaluka, Sarajevo i Mostar.

– Ovo se odnosi isključivo na TV stanice kojima je RAK izdao nalog za gašenje analognih predajnika u BiH – stoji između ostalog u odluci koju je potpisao predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma BiH, Nenad Nešić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Nenad Nešić

Nešić, koji je i lider DNS, za Srpskainfo kaže da klizimo jednom totalitarnom režimu koji pokušava da kontroliše sve aspekte društva.

Pročitajte još

– Svim televizijama, pa tako i BN televiziji treba omogućiti da nesmetano emituju svoj program i da ostvarimo slobodu mišljenja i govora – poručio je Nešić.

Čuvari javnog interesa

Slobodni mediji treba da budu takozvani „psi čuvari javnog interesa”, kaže za Srpskainfo direktor Centra za ljudska prava Banjaluka, Dejan Lučka.

– Međutim, očito je da određenim političarima takvi mediji smetaju i zbog toga praktično žele da ih „odstrijele”. To je, naravno, čist udar na slobodu izražavanja, koja se zbog uskih ličnih i političkih interesa neustavno ograničava. Prvi cilj postaje ućutkivanje medija koji nisu po mjeri vlasti, uz drugi cilj, koji ide ka sprečavanju iznošenja drugačijih stavova u javnosti. To je, pored udara na ljudska prava, i udar na demokratiju, jer je slobodna rasprava, razmjena drugačijih ideja i informacija, u stvari i suština demokratije – kaže Lučka.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Dejan Lučka

Dodaje da cenzurisanje i gašenje medija vodi ka jednoumlju, što nikako nije poželjno.

– Internet i društvene mreže ne mogu tako lako da cenzurišu ili da medijima u tom prostoru zabranjuju nastupe, ali još uvijek postoje načini da se standardni mediji stišavaju kroz različite pritiske, dozvole, gašenje predajnika i slično. Time se korača ka jednoumlju, kojima izgleda određene strukture teže – zaključio je Lučka.

RAK

U saopštenju koje su poslali iz RAK navedeno je da je gašenje analognog TV signala u BiH direktna posljedica zahtjeva koji je u aprilu ove godine stigao iz HAKOM-a, regulatornog tijela Hrvatske, i kojim se traži otklanjanje smetnji koje dolaze sa teritorije BiH i koje ometaju uvođenje 5G mreže na konkretnim frekvencijskim resursima u Hrvatskoj.

Analogne frekvencije više nisu tehnološki standard koji štiti Međunarodna unija za telekomunikacije, i njihova koordinacija se ne vrši još od 2015. godine. Indirektno, gašenje analognih predajnika tokom kalendarske 2021. godine na ovakav ubrzan način posljedica je činjenice da BiH nije blagovremeno završila realizaciju strategije prelaska na digitalno TV emitovanje, kao svoju preuzetu i ratifikovanu međunarodnu obavezu, o čemu je Agencija godinama upozoravala sve učesnike u ovom procesu – navode u saopštenju RAK.

Napominju da je svim TV stanicama u BiH, prije nekoliko mjeseci, bila dostavljena lista spornih predajničkih lokacija, tako da te lokacije i predviđeni datumi gašenja od samog početka nisu predstavljale tajnu za nosioce dozvola.

– U konkretnom slučaju, riječ je o ukupno 26 javnih i komercijalnih TV stanica u BiH koje imaju obavezu gašenja analognih predajnika, a među njima su i javni RTV servisi – naveli su iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Dodali su i da javnost treba imati u vidu da će i u narednom periodu Agencija, bez izuzetka, i u novonastalim okolnostima voditi računa o zaštiti prava svih nosilaca dozvola za TV emitovanje, što je i njena izričita zakonska obaveza.

Agencija će i dalje nastaviti prati sve procese, preduzimati neophodne aktivnosti i pružati stručnu tehničku pomoć svim javnim i komercijalnim TV stanicama. U narednom periodu izvršiće i cjelovit monitoring trenutnog kapaciteta MUX A namijenjenog javnim RTV servisima, kako bi se precizno ustanovio realan tehnički kapacitet ovog multipleksa – saopštili su.

Na kraju, navode da Agencija smatra krajnje nekorektnim bilo kakvo dovođenje u kontekst obavljanje njenih zakonskih funkcija sa dnevnim izjavama i stavovima nosilaca političkih funkcija u BiH.

– Smatramo da one nemaju realno utemeljenje, da služe za namjerno unošenje dodatne zabune i nejasnoća u cijelom procesu, te zato pozivamo na istinito i tačno izvještavanje o ovoj temi, u skladu sa propisanim pravilima i kodeksima – naveli su u RAK.

Borenović: Perfidna igra

Režimska struktura, mimo zakona i odluka, pokušava ugušiti slobodu govora i medijske slobode, oduzimajući mogućnost da pojedini mediji rade svoj posao, smatra predsjednik PDP Branislav Borenović.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci on je rekao da je to „perfidna igra u kojoj ponovo glavnu ulogu igraju SNSD i Dodik, koji je najavio da će brutalno napasti BN TV, što sada i provodi“.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu