Društvo

STIŽU LIJEPE VIJESTI Smanjuje se pritisak na zdravstvene ustanove u Srbiji

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je rekao da se u Srbiji smanjuje broj pregleda u kovid ambulantama i pritisak na sve zdravstvene ustanove.

STIŽU LIJEPE VIJESTI Smanjuje se pritisak na zdravstvene ustanove u Srbiji
FOTO: NENAD PAVLOVIĆ/RAS SRBIJA

Kakve ćemo brojeve imati, zavisi od našeg ponašanja. Ovim smo dokazali da kada se ponašamo disciplinovanije i primenjujemo mjere, možemo da dođemo do boljih rezultata – rekao je Lončar novinarima, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

On je naveo da u kovid bolnicama u Srbiji ima dovoljno slobodnih mjesta da prime sve pacijente zaražene virusom korona, kojima je potrebno bolničko liječenje, te dodao da više nema potrebe za premještanjem pacijenata iz jedne zdravstvene ustanove u drugu.

Lončar je naveo da se neće žuriti sa vraćanjem kovid bolnica u redovno stanje, kao i da se neće zatvarati kovid ambulante, ali da će se u njima smanjiti broj zdravstvenih radnika, kako bi mogli da iskoriste odmor.

– Moramo odmoriti ljude, jer ne znamo šta će biti u narednim danima – rekao je Lončar.

On je dodao da se neće čekati da se kovid bolnice potpuno isprazne, da bi se vratile u normalan režim rada, već da će parcijalno vraćati dijelove bolnica u pređašnje stanje, kako se ti delovi praznili.

Prema njegovim riječima, strategija za Beograd je da prve iz kovid sistema, čim se za to ukaže prilika, izađu Institut za dermatovenerologiju i Institut za reumatologiju i ortopedija “Banjica”.

– Svjesni smo koliko pacijenata čeka na kožnog ljekara, reumatologa, ortopeda. Klinički centar Srbije u ovom momentu prima sve te pacijente – rekao je Lončar.