Svijet

ŠTO STE GLEDALI, GLEDALI STE Amsterdam zabranjuje turističke ture u Crvenoj četvrti

Iako je grad u velikoj mjeri poznat po ovom mjestu, vlasti su odlučile preduzeti radikalne mjere, a ovaj potez samo je jedan od mnogih u borbi protiv prekomjernog turizma.

ŠTO STE GLEDALI, GLEDALI STE Amsterdam zabranjuje turističke ture u Crvenoj četvrti
FOTO: KOEN VAN WEEL/EPA

Amsterdam je grad koji je sinonim za hedonizam i razvrat, posebno zbog svoje čuvene Crvene četvrti, piše Ivning  Standard.

Ipak, turisti koji se nadaju da će moći vidjeti radnice ovog poznatog dijela grada, trebali bi znati da po novom zakonu to više neće biti moguće.

Ovo novo pravilo, koje će stupiti na snagu 1. aprila, za svrhu ima borbu protiv prekomjernog turizma u dijelu grada u kojem se ulica nalazi. I dok su sve organizovane turističke ture u okviru tog dijela grada  bile zabranjene u januaru, novi zakon će onemogućiti svim turama u Amsterdamu posjećivanje izloga sa seksualnim radnicama.

Zamjenik gradonačelnika Viktor Everhart rekao je u svojoj izjavi:

Neprimjereno je tretirati seksualne radnice kao turističku atrakciju i zato će turističke ture u De Volenu biti zabranjene. Ture izvan Crvene četvrti i dalje će biti dopuštene, ali samo ako se vodiči i posjetioci budu pridržavali novih, strožih pravila. Ovo će pomoći spriječiti ometanje stanovnika i poslova.

Svaki turistički vodič koji bude prekršio ova pravila nakon “razdoblja upozorenja” od 6 sedmica, bit će kažnjen novčanom kaznom od 190 eura i posjeta će odmah biti prekinut. Ako protokol prekrši triput, vodič će izgubiti svoju dozvolu, a firma bi se mogla suočiti s kaznama između 2.500 i 7.500 eura, piše Klix.

I dok su turisti i dalje slobodni sami posjećivati ovu četvrt, Amsterdam se suočava s velikim porastom turističkih aktivnosti posljednjih godina. Procjenjuje se da je grad 2018. godine posjetilo 19 miliona turista, a očekuje se da će taj broj skočiti na 29 miliona do 2025. godine.

Ovo je samo još jedan korak koji su gradske vlasti napravile u borbi protiv prekomjernog turizma.