Društvo

STOČARI NEZAŠTIĆENI Usorac: Ništa bez izvoza u Tursku i uvođenja carine na meso iz EU

Interventni otkup tovne junadi u Srpskoj samo će privremeno olakšati muke domaćih farmera, kojima je jedini spas omogućavanje izvoza u Tursku.

STOČARI NEZAŠTIĆENI Usorac: Ništa bez izvoza u Tursku i uvođenja carine na meso iz EU
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Vladimir Usorac

Ovo poručuje predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Vladimir Usorac, koji naglašava da BiH što prije mora da uvede i posebnu carinu na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg mesa porijeklom iz EU.

Kada bi uvoz u Tursku napokon bio dozvoljen, stočari koji su utovili junad bi više zaradili, jer cijena kilograma žive vage za izvoz ide i preko 4,5, dok je otkupna cijena u RS 3,9 KM. A naši farmeri su se u tov upustili upravo zbog sporazuma koji je BiH potpisala sa ovom Turskom, koji je garantovao izvoz 15.000 tona junećeg mesa. Trenutno u BiH ima oko 20.000 utovljene junadi, koja su farmerima sada samo trošak, jer moraju da ih hrane. Iskreno se nadamo da će Savjet ministara i Parlamentarna skupština što prije riješiti problem u vezi sa konačnom realizacijom ovog sporazuma – naglašava Usorac.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dodaje da bi domaći farmeri, uz bolje uslove poslovanja i bolju organizaciju, svojom proizvodnjom mogli da podmire potrebe domaćeg tržišta za junećim mesom.

– Ovako, mi uvozimo najnekvalitetnije meso iz Evrope, koje košta manje nego kilogram žive vage bikova koje izvozimo. Dakle, BiH mora da uvede posebne carine, da bi domaći proizvođači bili konkurentniji – ističe Usorac.

Pročitajte još

Podsjetimo, u RS je u toku interventni otkup tovnih junadi, za koji se prijavilo 15 zainteresovanih otkupljivača. Više stotina grla već je otkupljeno, a minimalna cijena je 3,9 KM, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

– Oko 8.000 grla spremno je za otkup koji će trajati do 31. januara. Očekujemo da će biti otkupljeno između šest i deset hiljada grla. Kako bismo stimulisali otkup, mesoprerađivači koji otkupe od proizvođača tovnu junad za izvoz imaju podsticaj od 0,30, dok je stimulacija za domaću preradu 0,70 KM po kilogramu žive vage. Za  ovu namjenu izdvojena su dva miliona KM – saopštili su iz MPŠV.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je prije desetak dana poručio da očekuje da uskoro počne izvoz goveđeg mesa i tovne junadi iz BiH u Tursku, čim ova država, kako je naglasio, riješi organizaciona pitanja.