Društvo

VIŠE UHAPŠENIH U BANJALUCI Razišli se članovi grupe "Pravda za Davida" (FOTO)

Protestni skup koji je večeras održan u Banjaluci, na kojem je ponovo tražena istina o ubistvu mladića Davida Dragičevića, doveo je do otkazivanja koncerta Harisa Džinovića i novih hapšenja.

VIŠE UHAPŠENIH U BANJALUCI Razišli se članovi grupe "Pravda za Davida" (FOTO)
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Kako nezvanično saznajemo, privedeno je 5 osoba.

Srna je objavila da je među uhapšenima Danijela Ratešić, jedan od članova grupe “Pravda za Davida”, te da je Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, “u bjekstvu i da policija za njim traga”.

Policijska uprava Banjaluka je, međutim, saopštila samo da Davor Dragičević “nije lišen slobode”, ne pominjući uopšte riječ bjekstvo.

Pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su prvo upozorili građane da je skup koji je odobren grupi Pravda za Davida trajao do 20 sati i da moraju da se raziđu.

Pola sata prije ponoći razišli su se članovi grupe “Pravda za Davida”, a ubrzo potom i specijalci. Prisutni su samo pripadnici policijske uprave Banjaluka.

Inače, ni kiša nije spriječila građane da se i večeras okupe na Trgu Krajine u Banjaluci kako bi tražili pravdu za ubijenog mladića Davida Dragičevića. Ovo je četvrti veliki skup, kao i 280. okupljanje.

Prije skupa Davor je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Članovi grupe “Pravda za Davida” na trgu su večeras ponovo napravili srce sa Davidovom slikom oko kojih su palili svijeće.

Davor je rekao da je ova nedjelja prokleta i da mu je predao amajlije.

Nazad nemam gdje. Na grob ne mogu, u kuću i sobu ne mogu. Jer te nema. Oni svi živi. Svi zahtjevi su predati u SIPA i tužilaštvu. Odavde ne idem dok se ne ispune zahtjevi – rekao je Davor.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Dodao je da će ih “pravno srušiti”, kao i da postoji snimak iz Metalske škole na kojem se vidi da je David otet.

– Pokušali ste nas ubiti 25. decembra – poručio je Davor i dodao da niko od njih neće prvi napraviti incident.

– Neću više dozvoliti incidente. Za sve što će odgovaraju ubice – rekao je Davor i dodao da su Davida ubili Srbi, a Dženana muslimani.

– Ja sam ga hranio, a doživio sam ovu sudbinu da ga otmete, silujete i masakrirate. Ja odavde ne idem, a ostali koliko mogu nek ostanu. Idu Božić i Nova godina, a gdje sam ja, gdje je moj David – upitao je Davor, ističući da će tražiti novi sastanak s glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, te da neće dozvoliti nova odogovlačenja.

Davor je rekao da je ovo zadnji veliki skup i da ih više neće biti, te poručio da idućih mjesec dana ostaje na Trgu Krajine.

– Ostajem ovdje, napadnu li me idem do kraja. Ako treba, i da poginem – rekao je Davor.

Poručio je da ide u protestnu šetnju, te da će se vratiti na trg, gdje će ostati.

Davor je došao pred Palatu predsjednika gdje je bila policija. Zatim je ispred njih skinuo hlače i ostao samo u boksericama i pokazivao ožiljak koji ima iz rata.

Suzana tvrdi da ono što priča, da je policija ubila dijete, nije bajka, već realnost.

– Imamo dokaze. Ko je toliko jak da ga štite? Šta je u igri? – upitala je Suzana.

Istakla je da je prva greška Dragana Lukača, zbog koje treba podnijeti ostavku, sramna konferencija.

– Zatim dolazak u našu kuću, potom laži u NSRS. Zadnja greška je 25. decembar – rekla je Suzana i ponovo zatražila da Lukač podnese ostavku.

– Moje dijete nećete ubiti i otići kući. Nećemo otići dok ne ispunite uslove – dodala je Suzana.

Suzana je rekla da zna da je njenog sina ubila mafija.

– To mora biti neko jak, čim ga štite. Moj David je znao šta ga čeka i nije bježao. Voljela bih da je bio kukavica. Najteže mi pada i najveći strah mi je da ću zaboraviti njegov miris i onaj osjećaj kad ga ljubim. Da ću zaboraviti osjećaj kad rukama diram njegove dredove – rekla je Suzana.

Daniela Ratešić iz grupe “Pravda za Davida” pročitala je tekst koji je napisala.

– Na miran način 280 dana tražimo pravdu, a onda doživimo 25. decembar – navela je ona.

Rekla je da su ga na Trgu Krajine presreli i da tu počinje njegovo ubistvo, te upitala kome je smetalo srce na trgu.

– Smetalo je samo onima koji su tu započeli zločin. Pitali smo nadležne zašto ćute i koga kriju. Svi znaju istinu o ubistvu – pročitala je Ratešićeva.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Boris Malagurski je rekao da je Banjaluka večeras slobodan grad.

– Stao sam uz svoj narod. Sve nas čeka ista sudbina, ali je bitna vrijednosti. Pravda za Davida nije političko pitanje, već pitanje ljudskosti. Oni koji ubijaju i zataškavaju zločine oni ruše Republiku Srpsku. Nikada se nije bilo lako izboriti za pravdu, ali to dugujemo Davidu. Treba stalno da ponavljamo “Pravda za Davida” – rekao je Malagurski.

Na Trgu Krajine večeras su se pojavili komunalni policajci koji su fotografisali postavljeno srce i otišli.

Davor i okupljeni građani došli su mjesto gdje večeras treba da bude održan koncert Harisa Džinovića i uzvikuju “Pravda”.

Gradonačelnik Igor Radojičić je kasnije napisao još jedan tvit, u kojem stoji da je koncert onemogućen.

On je optužio protestante da su onemogućili koncert oštetivši “opremu ozvučenja”, što je druga strana demantovala, rekavši da se niko nije penjao na binu.

Saša Marković, pjevačev menadžer, izjavio je da koncert nije održan jer je obezbjeđenje pjevača procijenilo da to nije bezbjedno.

– Haris je čekao da počne koncert, ali je njegovo obezbjeđenje procijenilo da koncert nije bezbjedan. Na kraju je bilo tehničkih oštećenja oko bine i u produkcije i jednostavno je bilo nemoguće održati koncert – rekao je Marković za ATV.

Oko 22.30 na Trg Krajine se, kako saznajemo, vratilo 50-ak ljudi.

Organi reda ih upozoravaju da je skup bio dozvoljen do 20 sati.

– Ukoliko ne postupite po naređenju, protiv vas će biti upotrijebljena zakonska sredstva – rečeno je okupljenima.

Foto Goran Obradović/RAS Srbija

Dvadesetak minuta kasnije, kako nezvanično saznajemo, uhapšeno je više osoba.