Svijet

STRAH OD BREGZITA Vojni avioni dopremaće vakcine u Veliku Britaniju

Desetine miliona doza vakcine protiv korona virusa, proizvedene u Belgiji, dopremaće se u Veliku Britaniju vojnim avionima kako bi se izbjegla kašnjenja u lukama zbog Bregzita.

STRAH OD BREGZITA Vojni avioni dopremaće vakcine u Veliku Britaniju
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Ovo je dio plana za nepredviđene situacije koji je razvila britanska vlada. Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo odbrane potvrdili su za Observer da će se velike pošiljke do 1. januara 2021. prevoziti vazdušnim putem, s obzirom da drumske, željezničke i morske rute podliježu očekivanim kašnjenjima nakon tog datuma.

U strahu od neuređenog Bregzita mnoge kompanije proteklih dana pokušavaju dostaviti što više robe u Veliku Britaniji prije 1. januara, a kako bi izbjegle moguće nove i zamorne carinske procedure, piše Klix.

Britanski službenici daju prioritet brzom dopremanju vakcine, te ne žele dozvoliti zadržavanje vakcina na lukama ni u kakvim okolnostima.

U međuvremenu, pregovori oko Brezgita se nastavljaju.

Ono što je ključno i na čemu Britanci insistiraju jeste da Evropska unija prizna da je Velika Britanija suverena i nezavisna država. Džonson i Von der Lejen nastoje ukloniti sve prepreke na putu prema sklapanju trgovinskog sporazuma nakon Bregzita, a kako bi se izbjegao još jedan šok za ekonomiju Velike Britanije, ali i za ekonomiju EU.