Društvo

STRAH OD SUDARA KORONE I GRIPA Šukalo: Vakcinisanje najbolja zaštita od virusa

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Mladen Šukalo je, povodom dolaska hladnijih dana i mogućnosti podudaranja sezonskog gripa i virusa korona, rekao da se smatra da je najbolja zaštita, mada ne stoodstotna, upravo vakcinisanje protiv bolesti kao što je grip.

STRAH OD SUDARA KORONE I GRIPA Šukalo: Vakcinisanje najbolja zaštita od virusa
FOTO: HACETTEPE UNIVERSITY HOSPITAL/EPA

To je preporuka, posebno za osjetljive kategorije stanovništva kao što su osobe sa drugim oboljenjima, osobe umanjenog imuniteta, starije osobe i zdravstveni radnici, izjavio je Šukalo.

On je naveo da se osobama koje se vakcinišu protiv sezonskog gripa u ovom trenutku ne može reći koliko su zaštićene i od infekcije virusom korona.

– Niko nije pošteđen da se inficira bilo kojim od respiratornih virusa, pa je moguće da se kod iste osobe jave respiratorne infekcije sa više različitih virusa i u nekom kraćem periodu – upozorio je Šukalo.

On je ponovio da se dolaskom hladnijeg perioda, a posebno boravkom više osoba u istoj prostoriji, dodatno povećava rizik za pojavu svih akutnih respiratornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem – kijanjem, kašljem, udisanjem, kao što su i prehlada, grip i virus korona.

Šukalo je preporučio građanima da što više jačaju imunitet adekvatnom ishranom i odmorom, te da izbjegavaju kontakte sa više osoba kad god je to moguće.

Pročitajte još

On kaže da je neophodno i pravilno nošenje zaštitnih maski, te sprovođenje drugih preventivnih mjera, kao što su pranje ruku, fizička distanca, provjetravanje prostorija i slično.

– Ukoliko, ipak, dođe do nekih simptoma akutne respiratorne infekcije – kijanja, kašlja, povišene temperature, grlobolje i slično, preporuka je da se počne sa takozvanom simptomatskom terapijom (sredstvima protiv temperature, bolova i kašlja), uz dosta tečnosti i mirovanje – rekao je Šukalo.

FOTO: RDIF HANDOUT/EPA
FOTO: RDIF HANDOUT/EPA

On je dodao da je u tom slučaju potrebno kontaktirati porodičnog ljekara kako bi se zajednički odlučilo da li je neophodan pregled ili se može sačekati jer većina akutnih respiratornih virusnih infekcija može proći i spontano uz samo simptomatsku terapiju.

Šukalo je napomenuo da su simptomi sezonskog gripa i infekcije virusom korona slični, mada postoje izvjesne specifičnosti.

– Simptomi virusa korona su slični simptomima gripa, prehlade, pa i alergije, ali su nerijetko prisutni i oni koji nisu samo vezani za disajne puteve, kao što je to kod gripa i alergije. Sličnost simptoma su svakako povišena temperatura i opšta slabost, te kašalj, kratak dah, nedostatak vazduha, kao i glavobolja i bolovi u mišićima. Kod alergija, pa i prehlada, većina tih simptoma izostaje i obično su bez povišene temperature uz kijanje, sekreciju iz nosa, suzenje očiju, a kod alergija i moguće teškoće sa disanjem – pojasnio je Šukalo.

On je naveo da je grip akutna bolest sa kratkom inkubacijom, pa se kod većine ljudi simptomi povlače nakon dva-tri dana, a najduže nakon sedam dana.

– Kod infekcije virusom korona inkubacija je od dva do 14 dana. Klinička slika traje duže, može biti blaga, ali sa mogućim drugim simptomima kao što su gubitak čula mirisa i ukusa, stomačne tegobe, posebno proliv. Teža klinička slika je sa razvojem upale pluća, teškog akutnog respiratornog sindroma, otkazivanja organa i smrtnog ishoda. I to vjerovatnije kod osoba sa umanjenim imunitetom, drugim oboljenjima, te kod starijih osoba, mada, kao što nam praksa i iskustvo pokazuju, ni tu nema pravila – kaže Šukalo.

On je istakao da nema posebnog lijeka za virusne infekcije, kao što je grip, pa tako i infekcija virusom korona, ali se preporučuje mirovanje, unošenje mnogo tečnosti i takozvana simptomatska terapija.

– Što se tiče liječenja infekcije virusom korona, usklađeni su posebni protokoli koji se sprovode u bolničkim uslovima u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, mada nema specifičnog lijeka za kovid 19 – istakao je Šukalo i zaključio da je najbolji lijek prevencija, a najbolja prevencija – vakcina.