Svijet

Strah trese Evropu: Građani se spremaju za ŽIVOT U MRAKU

Strahovi od nestašica energije ove zime proširili su se usred optužbi da Kremlj pokušava da ucijeni Evropu uskraćivanjem isporuka prirodnog gasa i nafte.

Strah trese Evropu: Građani se spremaju za ŽIVOT U MRAKU
FOTO: FELIPE TRUEBA/EPA

Isporuke ruskog gasa Njemačkoj putem Severnog toka 1 obustavljene su ponovo u srijedu, a evropske nacije sada preduzimaju drastične mjere da sačuvaju energiju, uz prijetnju daljih ometanja i rekordnog porasta energetskih cijena.

Njemačka

U međuvremenu, njemačke crkve tragaju za manjim, toplijim mestima za držanje službi ove zime, piše britanski “Telegraf”. Umjesto u velike crkve i kapele, vjernici bi mogli da se nađu u manjim objektima poput sali za sastanke, kako bi se uštedjeli troškovi grianja.

Krajem juna je Hanover postao prvi veliki njemački grad koji je isključio toplu i prešao na hladnu vodu za pranje ruku i tuširanje u javnim zgradama, u pokušaju da uštedi energiju nakon što je Rusija dramatično smanjila isporuke gasom u tu zemlju.

Austrija

U susjednoj Austriji, grad Linc je još krajem juna doneo odluku o štednji električne energije smanjenjem osvjetljenja na javnim zgradama.

Na spisku zgrada koje poslije 23 časa neće biti osvetljene nalazi se trenutno 31 zdanje, među kojima su stara i nova zgrada gradske skupštine, ali i mostovi i crkve. One zgrade koje imaju LED osvetljenje nisu obuhvaćene mjerom štednje. Zgrade i mostovi će ostati osvjetljeni, ali samo do 23 sata.

Finska

U Finskoj, gdje su ljudi već upozoreni da se pripreme na isključenja struje ove zime, kompanije planiraju da pređu na noćne smjene i rad vikendima, usljed rastućih cijena struje. Računi su viši na vrhuncu radnog vremena, što je dovelo do toga da manja i srednja preduzeća razmotre ovaj prelazak kako bi izbegla smanjenje proizvodnje.

Druge mjere za uštedu energije koje se razmatraju uključuju ograničenje radnog vremena klizališta i bazena kao i ulične rasvjete tokom zime. Postoje spekulacije da bi vlada takođe mogla da smanji PDV na struju sa 24 na 10 odsto na šest meseci u pokušaju da obuzda rastuće cijene.

Švajcarska

U Švajcarskoj, firme za mašinski i elektroinženjering takođe su predložile prebacivanje posla na noćne smjene i vikende kako bi se izbjegle nestašice u vrijeme kad se struja najviše troši.Dok Švajcarska izvozi struju tokom ljeta zahvaljujući svojim hidroelektranama, zemlja tokom zime postaje uvoznik energije, ukazuje “Telegraf”.

Francuska

“Figaro” je krajem avgusta prenio da je veleprodajna cijena struje u zemlji dostigla rekordan nivo, premašivši 1.000 evra po megavat-satu, što je 1.000 odsto više nego pre godinu dana.

Ministar finansija Bruno le Mer rekao je u nedelju da bi zemlja trebalo da se fokusira na rešavanje predstojećeg izazova u energetskom sektoru jer se zima približava, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj izgradnji novog gasovoda preko Pirineja.

– U predstojećem periodu izazov je nabaviti više gasa, nafte i struje iz zemalja koje nisu Rusija. Dakle, pričamo o periodu u narednih nekoliko meseci, nedelja, pa i dana. Nisam siguran da bi nam nov gasovod pomogao da preguramo zimu. Hajde da se fokusiramo na izazove koji su pred nama – naveo je Le Mer na poslovnom forumu Ambrozeti na sjeveru Italije i dodao da mu oslanjanje na struju i vodonik “deluju više obećavajuće nego gasovod”.

Pročitajte još

Belgija

U susjednoj Belgiji, mreža autoputeva koja je sa svojih 22 miliona uličnih svjetiljki toliko osvetljena da se može jasno vidjeti iz svemira, mogla bi da se priguši prema planu uštede energije koji je predložila lokalna vlada. Prema tom planu, neka ulična svjetla u južnom regionu Valonija zamenila bi se adaptivnom osvjetljenju koje može da se isključi ili priguši tokom noći.

Italija

U Italiji, Rim razmatra smanjenje osvjetljenja poznatih spomenika, poput fontane Trevi. Do ovog je došlo nakon što se račun gradskog veća za energiju više nego udvostručio, sa 28 na 62 miliona evra.

Evropska unija se sprema da preduzme hitne mjere za reformu tržišta električne energije kako bi galopirajuće cene stavila pod kontrolu, a ministri energetike trebalo bi da održe vanredne razgovore sledeće nedelje, napominje “Telegraf”, a prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu