Svijet

STRAHOTA U IRSKOJ U domovina za samohrane majke koje su vodile časne sestre preminulo 9.000 djece

Irska komisija koja istražuje skandal u domovima za samohrane majke u Irskoj saopštila je danas da je u posljednjih nekoliko decenija u tim domovima koje su vodile katoličke časne sestre preminulo oko 9.000 djece.

STRAHOTA U IRSKOJ U domovina za samohrane majke koje su vodile časne sestre preminulo 9.000 djece
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

U izvještaju se navodi da je tokom osam decenija hiljade beba i djece preminulo u 18 domova za samohrane majke i djecu, gdje su slali neudate žene koje su tajno rađale djecu.

Komisija je sprovela istragu o tome šta se dogodilo u 14 domova i još četiri ustanove u periodu od 1922. do 1998. godine.

Izvještaj je objavljen nakon skoro šest godina istrage, piše Si-En-En.

Oko 56.000 žena, starosti od 12 do četrdesetak godina, bile su u 18 institucija koje su bile predmet istrage, a u tim ustanovama rodilo se oko 57.000 djece.

Svako sedmo dijete, odnosno 15 odsto njih, nije uspjelo da poživi dovoljno dugo da izađe iz doma, ali vlasti i dalje nisu dizale uzbunu zbog visoke stope smrtnost iako su sa situacijom bile upoznate jer su ti podaci uvršteni u javne objave.

Prije šesdesetih godina majke i odgovorni u domovima nisu spasavali živote “nezakonite” djece već su, zapravo, značajno smanjivali njihove izglede da prežive.

Premijer Irske Majkl Martin izjavio je da izvještaj opisuje mračno i sramotno poglavlje irske novije istorije, otkriva velike neuspjehe države i društva i da otvara vidike ka kulturi mizogenije koja je decenijama vladala u Irskoj.

Izvještaj je napisan na 2.800 strana i objavljen je samo nekoliko dana nakon što je jedan državni list objavio tekst u kojem se navode bol i agonija onih koji su preživjeli i koji su godinama čekali konačan izvještaj.

Očekuje se da će Martin sutra uputiti zvanično izvinjenje države onima koji su preživjeli mračan periodu u domovima.