Kolumne

Strani agenti

Kud Milorad Dodik tvitom, tu ministri skokom. Kako je već poodavno na svom tviter nalogu najavio vrhovni komandant Republike Srpske, nakon kriminalizacije klevete i uvrede, eto ga i novi zakon o nevladinim organizacijama.

Strani agenti
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dakle, nakon nacrta izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim vlast hoće da začepi usta slobodi govora, na tapetu se našla i sloboda udruživanja.

Eto, dragi građani Republike Srpske, možete da se udružujete, ali se morate opredijeliti, što će reći izabrati stranu. Nema udruživanja kako kome padne na pamet.

Ako se, onako patriotski, udružujete zarad borbe za tradicionalne porodične vrijednosti, kao što je prebijanje djevojaka na ulici, ili uzvikivanje „Ubij, ubij“, u centru Banjaluke, onda ništa.

Uz malo sreće i malo više ulizičkog truda, možete se naći na listi domaćih plaćenika, pardon, organizacija od posebnog interesa.

I dobićete para, ali ne od mrskih anatemisanih stranaca, nego s leđa napaćenog naroda Republike Srpske. I, mirno spavajte, novi zakon ne odnosi se na vas.

Ali, ako niste domaći, nego strani plaćenici, ako se za ravnopravnost žena, ljudi sa invaliditetom ili bože me prosti seksualnih manjina, pa i za transparentnost i ostale zapadnjačke izmišljotine, borite uz pomoć fondacija iz inostranstva, ne piše vam se dobro.

Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, kako se zove nova ujudurma vladajuće većine u Srpskoj, ne donosi se, dakle, na sve „neprofitne organizacije“.

Diskriminacija? Ma hajte molim vas, i ta diskriminacija  je zapadnjačka izmišljotina!

Nacrtom ovog zakona planira se uspostavljanje „Registra neprofitnih organizacija osnovanih u Republici Srpskoj, koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja.“

Komplikovano? Ma nije. To je slično kao i sa „registrom pedofila“, samo što će ovaj registar, registar „agenata stranog uticaja“, biti javan.

Da pojednostavimo: sve organizacije, udruženja i fondacije u RS, koje sarađuju sa strancima, moraju se javno „autovati“ kao „strani agenti“. A to je isto što i domaći izdajnici. Moraju, dakle, sami sebi staviti metu na čelo.

Pa onda, moraju se uredno prijaviti Ministarstvu pravde RS, iako su sve NVO već prijavljene kod nadležnog suda i u Ministarstvu uprave RS.

Pa onda, moraju ispunjavati svu silu nepotrebnih obrazaca. Pa čekati kad će im na vrata banuti inspekcija da ih malo „nauči pameti“.

Pa prijaviti svaki priliv novca, što, uzgred budi rečeno, oduvijek rade, jer uredno plaćaju poreze i doprinose.

Ah, da, moraju se i odreći se „političkih aktivnosti“. Ne misli zakonodavac pri tom na zabranu agitovanja za stranke i zabranu „navijanja“ u predizbornoj kampanji. Ma ne, to je već odavno zabranjeno drugim zakonima.

Udruženjima i NVO koji su „agenti stranog uticaja“, zabranjuje se svaka „politička aktivnost“, pa i uticaj na javne politike, zalaganje na zakonska rješenja,  iniciranje donošenja zakona, javna kritika i javno zagovaranje za prava pojedinih društvenih grupa.

Pa šta onda mogu da rade? Eto, mogu da igraju kolce na Trgu (ali bez buntovničkih trasnparenata), mogu da organizuju humanitarne akcije ili, recimo, turnire u malom fudbalu i pikadu.

Predviđene su i kazne. Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 KM kazniće se organizacija koja napravi sitniji propust: recimo ne označi svoj promotivni materijal kao stranoplaćenički.

A u slučaju da organizacija „ne radi u skladu sa ovim zakonom“, šta god to značilo, ministar pravde može od suda zatražiti – zabranu rada!

Diktatura? Ma ne, taman posla, samo „zavođenje reda“.

E sad, u čemu je toliki grijeh, ako se nevladina organizacija finansira iz stranih sredstava. Neko bi rekao da je to čak na korist Republici Srpskoj: svoje probleme rješavamo na tuđ račun i još se na sve to sliva novac u budžet, od poreza i doprinosa.

Neko drugi bi opet pripomenuo da su institucije vlasti, preko projekata raznih, dobile mnogo više stranog novca nego NVO. I još uvijek kaplje para: i iz Brisela i iz Vašingtona, da ne spominjemo druge neke destinacije.

Ali, to nije nikakav argument. Što bi rekli stari Rimljani „što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu“.

Ili u prevodu na republičkosrpski: zna se ko određuje šta je kome dopušteno, a šta zakonom kažnjivo.

Pratite tviter! I jezik za zube!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije