Svijet

STRAŠNA OLUJA NAPRAVILA PUSTOŠ Zastrašujući prizori uragana Dorijan snimljeni iz svemira (VIDEO)

Uragan Dorijan nastavlja razarati Bahame i sve je bliži istočnoj obali Amerike, dok meteorolozi i drugi stručnjaci nastavljaju posmatrati njegovo kretanje. Sada su im se pridružili i astronauti koji su podijelili zastrašujuće slike strašne oluje iz svemira.

STRAŠNA OLUJA NAPRAVILA PUSTOŠ Zastrašujući prizori uragana Dorijan snimljeni iz svemira (VIDEO)
FOTO: CHRISTINA KOCH/NASA/RAS SRBIJA

Dorijan je prvih dana brzo prerastao u uragan pete kategorije i nakon što je najsnažnije pogodio Bahame sa vjetrovima brzine 260 kilometara na sat, juče je konačno oslabio u oluju druge kategorije.

Američka nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) kaže da se oluja sada konačno kreće na sjeverozapad, ali još uvijek se predviđaju vjetrovi opasni po život, i to najviše na Bahamima. Dorijan je do sada usmrtio sedam osoba i uništio desetine hiljada kuća na Bahamima.

Stručnjaci koji prate Dorijan koristili su se svim alatima, uključujući prikupljanje satalitskih snimaka te slika iz aviona koji „love“ uragane, a kako bi predvidjeli gdje će oluja udariti i kojim intenzitetom.

Posljednje fotografije stižu sa Međunarodne svemirske stanice. Astronaut Nik Hagu zabilježio je fotografiju takozvanog oka ili centra uragana u kojem je inače veoma mirno. S druge strane, zidovi uragana sačinjeni su od smrtonosnih vjetrova.

Drugu fotografiju 2. septembra zabilježila je astronautKristina Koč, a koja pokazuje intenzivnu oluju iznad okeana i američke obale.

Uragan Dorijan najteže je pogodio Abako ostrva na kojima postoje dijelovi u kojima je normalan život trenutno nemoguć.

(Klix)