Kultura

Strašne sudbine srpskih djevojaka: Novi film “Most” Sime Brdara

Dokumentarni film “Most“ Sime Brdara tokom novembra imaće svoju evropsku premijeru, jer će biti prikazan u nekoliko država. Film je, do sada nepoznato svjedočanstvo o stradanju, mučenju i nasilju ustaša nad zarobljenim kozarskim djevojakama u Drugom svjetskom ratu.

Strašne sudbine srpskih djevojaka: Novi film “Most” Sime Brdara
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

-Moj dokumemtarni film “Most” je priča o strašnim sudbinama srpskih djevojaka u Drugom svjetskom ratu. Njih su ustaše na najmonstruozniji način obeščastili i likvidirali. Učinili su to, samo zato što su Srpkinje i zato što su lijepe kazao je Brdar za Srpskainfo.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Film je dio šireg projekta „Kćeri“, koji podrazumijeva i predavanja na istu temu.

U svijetu se održavaju protesti i druge manifestacije povodom ubistva Mahsi Amini, samo zato što je, kako su je optužili, nepravilno nosila hidžab, kazao nam je Simo Brdar.

– Shvatio sam, da je besmisleno temu genocida držati van aktuelnog događanja. Ljepota djevojačka je uvijek bila i cilj muške pohote, razvrata i zla. U novije vrijeme to je postalo gotovo masovno i počelo je privlačiti pažnju normalnog dijela čovječanstva ali i osudu – naglašava ovaj istoričar i dokumentarista iz Kozarske Dubice.

Shvatio sam, podsjeća Brdar, da je svaka djevojka, djevojčica i žena nečija kćer. Sama pomisao na obeščašćenje užasava.

-To je uticalo da krenem u misiju, filmom i kratkim predavanjima na temu “Kćeri”. Moja supruga Karina, inače glumica iz Litvanije,  bili smo 23 oktobra u Varšavi. Posjetili smo “Varšavski Geto” i susreli su se sa Кaterinom i Darijušom Perz, novinarkom i istraživačem. Oni su postali naši saradnici i dogovorili smo način predstavljanja “Mosta”, filma kojeg su oni visoko ocijenili – naglašava Simo Brdar.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Na Lisičijim jezerima, u Litvaniji, 7. novembra biće prikazan film “Most”.

-Istim povodom putujemo u Jerevan, u muzej genocida, u Tbilisiju, gdje ćemo se sastati sa poznatom gruzijskom rediteljkom Dali Okroperidze, koja će pripremiti prikazivanje filma. Ovo je početak putanje filma “Most” i pričae o stradanju bezgrešnih Srpkinja u NDH, uklopljena u aktuelnu svjetsku situaciju – pojasnio je Brdar svoj plan evropske filmske turneje.

Snažan utisak na ovim filmskim večerima pobuđuje i Simina besjeda “Zakon je otac a država mati”, napisanu, kako kaže, u ime spasenja bezgrešnog ženskog roda.

Prihvati notifikacije