Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

STRATEŠKA TAČKA Amerika “predala” Rusiji grad koji je u sirijskom ratu bio meta većine igrača (FOTO)

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/EPA

Sjedinjene Države su praktično „predale“ sjeverni sirijski grad Manbidž Rusiji, objavio je magazin “Njuzvik”, dok je Rusija objavila da njegova vojska patrolira tim područjem.

Nagli izlazak Sjedinjenih Država iz osmogodišnjeg sirijskog rata i povratak sirijske vojske na kurdski sjeveroistok, velike su pobjede za sirijskog predsjednika Bašara al Asada i njegove saveznike Rusiju i Iran, piše magazin.

Bivši saveznici Vašingtona Kurdi su postigli sporazum s Damaskom kako bi im pomogao da se odupru turskom napadu, a taj sporazum uključuje da snage sirijske vlade uđu u pogranično područje u gradu Manbidžu.

– (Američko osoblje) pomaže ruskim snagama da se lakše kreću kroz prethodno nebezbjedna područja. To je u suštini primopredaja – rekao je u ponedjeljak neimenovani zvaničnik Pentagona za “Njuzvik” o američkom povlačenju iz Manbidža. Ruska vojna policija sada patrolira linijom za vezu između sirijskih i turskih snaga na sjeveru Sirije, državna novinska agencija RIA citirala je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

Sirijske vladine snage u savezu sa Rusijom sada u potpunosti kontrolišu Manbidž, a ruski vojnici se koordinišu sa turskom vojskom u oblasti Manbidž, navodi Interfaks, citirajući to ministarstvo. Područjem su prethodno zajednički patrolirale američke i turske snage prema sporazumu čiji je cilj bio da se ubijedi Turska da ne izvrši invaziju. Suočeni sa sukobom s turskim snagama i njihovim sirijskim pobunjeničkim saveznicima, Sirijske demokratske snage (SDF) odlučile su se da se pomire sa centralnom vladom i Rusijom koja je podržava.

Turska ima za cilj da neutrališe kurdsku vojsku YPG, koja glavni element SDF. SDF je bio ključni saveznik SAD u uklanjanju džihadističkog “kalifata” koji su uspostavili militanti Islamske države u Siriji.

Turska invazija ne samo da nagovještava otvaranje novog fronta u razornom ratu u Siriji, koji se nalazi u osmoj godini, već i mogući brzi kraj vladavine SDF u ovoj oblasti, smatraju posmatrači, prenosi “Al Džazira”

– SDF je pao iznenađujuće brzo – izjavio je Omar Kouč, sirijski analitičar sa sjedištem u Turskoj.

Foto: STR/EPA

On je rekao i da su, uprkos naporima Rusije da “posreduje između njih i sirijske vlade”, Kurdi ostavljeni da se brinu za sebe.

– Njihov san o stvaranju države duž regiona Zapadni Kurdistan bio bi gotov ako bi sirijska vlada potvrdila svoju kontrolu – rekao je Kouč, misleći na napore SDF da stvori autonomnu federaciju na sjeveroistoku Sirije. Smješten usred sjevernog pojasa Sirije, Manbidž je bio meta većine igrača u sukobu u Siriji zbog lanca snabdjevanja koji prolazi kroz njega. Tokom rata je često mijenjao vladara.

Manbidž, dom većinski arapske, ali raznovrsne zajednice koja uključuje Kurde i druge etničke manjine, dugo je bio jedan od frontova sirijskog višestranog rata.

Prvo su ga zauzeli pobunjenici i džihadisti oko godinu dana nakon što je cjelokupni ustanak prerastao u građanski rat 2011. Sjedinjene Države su aktivno podržavale brojne pobunjenike koji su pokušali da svrgnu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, ali su preusmjerili svoju politiku na Islamsku državu (ISIS) kada se ona proširila širom zemlje, zauzevši Manbidž 2014. godine.

Međutim, snage SDF su preuzele kontrolu nad ovim strateški važnim gradom 2016. godine.

Lokalno ekonomsko čvorište, Manbidž je smješten pored autoputa M4, glavne komercijalne rute koja povezuje zapadni lučki grad Latakiju sa Alepom, Rakom i naftom bogatim Deir ez Zorom na istoku.

Za Asada, kontrola autoputa mogla bi značiti pomoć obnove privrede uništene ratom.

– Sirijska vlada godinama posmatra Manbidž. Danas su vidjeli povlačenje američkih trupa i imaju podršku Rusije da ga zauzmu – rekao je Aron Lund iz fondacije “Century”.

Za Ankaru, s druge strane, uspostavljanje tog uporišta u tom mjestu značilo bi sprečavanje SDF da se kreće napred-nazad duž Eufrata, a istovremeno bi izolovao gradove Hasake i Kamišli, koji su pod kontrolom SDF, od Alepa koji je pod kontrolom sirijske vlade.

Manbidž je takođe značajan za plan Turske da izgradi takozvanu “sigurnu zonu” očišćenu od kurdskih boraca u koju se mogu vratiti neke od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica koje trenutno borave na njenom tlu.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO