Digitalna Srpska

Iako posluju u okviru Fejsbuka: Vocap čuva podatke svojih korisnika za razliku od Instagrama

Instagram i Vocap su počeli kao nezavisne aplikacije, ali ih je vremenom kupila kompanija Marka Cakerberga, pa danas funkcionišu pod krovom Fejsbuka. Ta kompanija kontroliše sve svoje aplikacije i uvezuje ih u svoj eko-sistem, a podaci korisnika se prosljeđuju popularnoj društvenoj mreži.

Iako posluju u okviru Fejsbuka: Vocap čuva podatke svojih korisnika za razliku od Instagrama
FOTO: IAN LANGSDON/EPA

Vocap je bezbjedna platforma, a količina podataka koje dijeli ograničena je “end-to-end” enkripcijom. To znači da prepiske ne može niko da čita, osim onih koji se dopisuju. Uz to, platforma ne koristi vaše kontakte za potrebe marketinga (ili bar ne bi trebalo da ih koristi).

Ono što dijeli sa Fejsbukom je broj telefona korisnika i informacije o mobilnom uređaju (verzija operativnog sistema i slično). Vocap prikuplja podatke o vremenu registracije naloga, kao i o tome kada ste posljednji put koristili aplikaciju, prenosi Telegraf.

Platforma prati koliko ste puta poslali poruku, kao i broj audio-poziva, ali ne njihov sadržaj. Kompanija naglašava da Vocap dijeli informacije kada je potrebno “promovisati bezbjednost i integritet”.

Kao i Vocap, aplikacija Instagram dijeli podatke sa matičnom kompanijom, s tom razlikom što ne posjeduje isti nivo enkripcije. To znači da direktne poruke nisu zaštićene, iako ne znamo da li ih Fejsbuk koristi za ciljano oglašavanje ili marketing.

Instagram je javna platforma, pa Fejsbukk može svašta da sazna. U to se ubrajaju lokacije fotografija, stranice, nalozi i grupe sa kojima ste povezani. Aplikacija će preuzeti vašu kontakt listu (ako odlučite da je importujete), kao i listu poziva i SMS istoriju.

Bilježe se i podaci o mobilnom uređaju, operativnom sistemu, kapacitetu baterije i jačini internet signala. Fejsbuk te podatke koristi za personalizaciju reklama, pa na taj način prati vaša interesovanja, kontakte, aktivnosti i slično.

Prihvati notifikacije