Svijet

Stručnjaci Astra Zeneke: Naša vakcina je efikasna protiv SVIH NOVIH SOJEVA KORONE

Stručnjaci Astra Zeneke vjeruju da je vakcina te britansko-švedske kompanije djelotvorna protiv novih varijanti korona virusa.

Stručnjaci Astra Zeneke: Naša vakcina je efikasna protiv SVIH NOVIH SOJEVA KORONE
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Istovremeno, objavljeno je i novo veliko istraživanje koje je pokazalo da je ova vakcina 79 posto efikasna u prevenciji bolesti i apsolutno efikasna u sprečavanju teških oboljenja, piše Blic.

Treća faza kliničkih istraživanja u SAD, sprovedena na 32,4 hiljada ispitanika u SAD, Čileu i Peruu, pokazala je da je Astra Zenekina vakcina djelotvorna u 79 posto slučajeva, a kod starijih od 65 godina 80 odsto. Istraživanje je pokazalo i da je vakcina u potpunosti djelotvorna protiv razvijanja teških oblika Covida-19.

Vakcina Astra Zeneka se davala u dvije doze s četiri nedjelje razmaka.

Izvršni potpredsjednik Astra Zeneke za istraživanja i razvoj Mene Pangalos na onlajn konferenciji za medije naglasio je kako je to istraživanje sprovedeno kad su u cirkulaciji već bile nove varijante korona virusa, što sugeriše da su i one bile uključene u testiranje.

– Mislim da će vakcina biti efikasna protiv svih varijanti, rekao je Pangalos i dodao da su dodatna istraživanja u toku.

Prihvati notifikacije