Društvo

Moderna je PETA VAKCINA U SRBIJI: Stručnjaci tvrde da je slična Fajzeru i da može da bude buster doza poslije svake vakcine

Fajzerova vakcina je dozvoljena i za djecu, a Modernina još nije odobrena za mlađe od 18 godina

Moderna je PETA VAKCINA U SRBIJI: Stručnjaci tvrde da je slična Fajzeru i da može da bude buster doza poslije svake vakcine
FOTO: MICK TSIKAS/EPA

U Srbiju je juče stiglo 200.000 vakcina moderna protiv virusa korona, koje je Srbiji donirala Poljska.

Kontingent vakcina vrijedan je oko četiri miliona evra. Modernina vakcina je peto cjepivo koje je na raspolaganju građanima i između prve i druge doze razmak je 21 dan.

Pročitajte još

– Nova vakcina moderna je još jedno naše oružje u borbi protiv korona virusa. U pitanju je vakcina koja je dosta slična Fajzerovoj vakcini, daje se takođe u dvije doze, a pokazala se kao vrlo efikasna. Ako Fajzer kaže da je efikasnost njihove vakcine 95 odsto, Moderna ističe da je efikasnost njene vakcine 94 odsto – rekla je za Kurir virusologinja dr Nada Kuljić Kapulica i dodala da je jedna od osnovnih razlika Fajzerove i Modernine vakcine primjena na mlađoj populaciji.

– Fajzerova vakcina je dozvoljena i za decu, a Modernina još nije odobrena za mlađe od 18 godina.

Dr Nada Kuljić Kapulica rešila nam je i dilemu “moderne” kao buster doze, tačnije, da li se ona može dati posle svake vakcine.

– Svaka vakcina može da se da iza svake. Modernin” vakcina se može dati posle fajzera jer iako su slične, ipak se malo genetski razlikuju, pa imunitetu mogu dodati jači imunološki odgovor.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu