Društvo

Stručnjaci o borbi protiv korona virusa "Situacija se smiruje, ali priča NIJE ZAVRŠENA"

Kliničko-bolnički centar Zvezdara izlazi iz kovid režima, izjavio je Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike.

Stručnjaci o borbi protiv korona virusa "Situacija se smiruje, ali priča NIJE ZAVRŠENA"
FOTO: DJORDJE KOJADINOVIC/RAS SRBIJA

Bolnica “Dragiša Mišović” trebalo bi da izađe iz kovid sistema sljedeće nedjelje najavio je Stevanović i dodao da je u pripremi i bolnica u Mladenovcu da izađe iz crvene zone.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar održao je danas u Palati Srbija sastanak sa direktorima kovid bolnica, nakon kojeg se medijima obratio docent Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji je izjavio da je situacija bolja i da kao rezultat toga pojedine zdravstvene ustanove izlaze iz kovid sistema.

– Zahvaljujući rezultatima koje imamo broj novooboljelih značajno opada, i to nam je omogućilo da pojedine kovid bolnice izađu iz kovid sistema, odnosno da posvetimo veliku pažnju pacijentima koji nemaju kovid i koji su trpjeli do sada, prenosi Blic.

Pročitajte još

– Kao direktan rezultat toga KBC Zvezdara nema više kovid bolesnike, početkom sljedeće nedjelje i KBC Mišović prelazi u normalan proces rada, a u pripremi je i bolnica u Mladenovcu. To govori u prilog tome da se situacija prilično smiruje. Od nas i od broja vakcinisanih zavisi kako će se na dalje odvijati situacija. Imamo primjera šta se dešava u drugim zemljama kada se ljudi opuste. Na sve to nas upozorava i SZO da budemo oprezni, daleko smo od kraja – rekao je Stevanović.

On je naveo da zahvaljujući kontinuiranoj nabavci vakcina od samog početka, Srbija ima dovoljno doza.

– Za sada imamo dovoljno vakcina obezbjeđenih i svaki građanin koji želi, može da se vakciniše – rekao je Stevanović i podsjetio na kontinuirano stizanje vakcina svih proizvođača.

Svi strani državljani koji su primili ovdje vakcinu, ako su se prijavili preko eUprave, dobiće poziv i moći će da se vakcinišu.