Svijet

Stručnjaci podijeljeni: Ko propagira ivermektin za liječenje korona virusa i da li je opasan

Tablete ivermektin registrovane su sedamdesetih godina prošlog vijeka za liječenje parazitskih oboljenja kod ljudi i kod životinja.

Stručnjaci podijeljeni: Ko propagira ivermektin za liječenje korona virusa i da li je opasan
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Postoji i krem kojim se tretiraju kožna oboljenja poput rozace. U traganju za što kvalitetnijim lijekom protiv kovida i ivermektin se našao na listi. Ipak, samo nezvaničnoj.

Ko propagira lijek ivermektin za liječenje kovida, da li je opasan i da li ga neka zemlja ima u zvaničnom protokolu liječenja.

Prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta rekao je da ovaj lijek smanjuje zapaljenje, zatim ima imunomodulatorno dejstvo, smanjuje sintezu interleukina šest, što je veoma interesantno imajući u vidi patogenezu kovid infekcije, a neki autori čak smatraju da može da spriječi trombozu.

Prema njegovim riječima, sve to kada se uzme u obzir ispada da je ivermektin jedan dobar kandidat kako za prevenciju tako i za terapiju protiv kovida 19.

Istraživanja su počela prije godinu dana i za sada, zvanično, nigdje u svijetu, lijek ivermektin nije dobio dozvolu za liječenje kovida.

Dr Saša Jaćović, v. d. direktora Agencije za lijekove Srbije, naveo je da ne postoji u ovom trenutku ni u EU, kao ni na američkom tržištu od strane Američke agencije za hranu i lijekove odobrenje za primjenu ivermektina u humanoj populaciji.

– Ja tvrdim da u ovom trenutku ne postoji nijedan naučni dokaz da se ivermektin može da upotrebljava za liječenje kovid pacijenata – naveo je Jaćović.

Američka udruženja pokrenula su istraživanja, ali dosadašnji rezultati kliničkih ispitivanja su oprečni.

– Stav regulatorne američke agencije je da nema dovoljno dokaza da bi se ivermektin primjenjivao u prevenciji i terapiji, ali da treba nastaviti s kliničkim ispitivanjima koji će pružiti nove dokaze i na osnovu njih ćemo znati gdje smo – istakao je Stojanović.

Da bi se našao u protokolu za liječenje kovida 19, ivermektin, kao i svi drugi lijekovi za humanu upotrebu, mora da prođe rigorozne kontrole i dugotrajna ispitivanja. S obzirom na to da je već pola decenije u upotrebi, rezultati bi mogli uskoro da se znaju.

– Nije dovoljno potvrđena efikasnost i bezbjednost ovog lijeka na ljudima, pa samim tim je moguće neželjeno dejstvo koja mogu biti jako opasna kako u smislu neželjenih reakcija, tako i do fatalnih ishoda – upozorava Jaćović.

Dok se ne urade ispitivanja, niko sa sigurnošću ne može da kaže šta može da se dogodi ljudima koji ovaj lijek protiv parazita uzimaju na svoju ruku. Poznato je da svaki lijek, koji odobri Svjetska zdravstvena organizacija i nacionalne agencije za lijekove, ima i neželjena dejstva, prenosi RTS.

U ovom trenutku istražuju se ne samo ivermektin, već i drugi novi antivirusni lijekovi, kako u prevenciji, tako i u liječenju. Dug je put od lijeka kandidata do uspješne terapijske opcije protiv kovida 19. Do tada, ostaje nam vakcinacija i treba da poštujemo epidemijske mjere.

Prihvati notifikacije