Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

STRUČNJACI UPOZORAVAJU Ekonomska klima u svijetu ozbiljno pogoršana

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Ekonomske perspektive su se pogoršale u svim dijelovima svijeta tokom ljeta zbog eskalacije trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Kvartalna anketa njemačkog ekonomskog instituta Ifo dostavljena Tanjugu, u kojoj je učestvovalo gotovo 1.200 stručnjaka iz više od 110 zemalja svijeta, ukazala je i na veće nezadovoljstvo kompanija aktuelnom poslovnom situacijom i na pogoršanje perspektiva vezano za budući period.

Indeks poslovnog povjerenja koji mjeri Ifo pao je na minus 10,1 poen u trećem kvartalu sa minus 2,4 poena.

Za razvijene ekonomije i azijske zemlje u razvoju, stručnjaci su revidirali naniže svoje procjene aktuelne situacije i buduća očekivanja, dok je u državama Latinske Amerike, Zajednice nezavisnih država, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike negativnija samo procjena aktuelne situacije, a procjene za naredne mjesece su uglavnom ostale nepromijenjene.

– Stručnjaci očekuje znatno slabiji rast svjetske trgovine – izjavio je predsjednik Ifo Klemens Fuest, dodajući da su trgovinska očekivanja trenutno na najnižem nivou od izbijanja tarifnog sukoba prošle godine.

– Ispitanici takođe očekuju slabiju privatnu potrošnju, niže investicione aktivnosti i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa – dodao je Fuest.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO