Društvo

Strujni udar na potrošače: Evo kako će da izgledaju računi od Nove godine

Od „Elektroprivrede RS“ očekujemo svaki dan da pošalju zahtjev za novim cijenama struje po kojima će građani plaćati račune od 1. januara 2023. godine.

Grijanje na struju
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovo za Srpskainfo kaže sekretar Regulatorne komisije za energetiku Aleksandar Jegdić.

– Imamo najave od njih u tom smislu i svaki dan očekujemo zahtjev od ERS po kojem će članovi Komisije da se odluče – objasnio je Jegdić i podsjetio da će se nova cijena električne energije obračunavati na osnovu tzv. blok tarifa za domaćinstva koje je regulator usvojio i uputio na objavljivanje u „Službenom glasniku“.

Tri tarife

Ti pragovi su, kako je Srpskainfo već ranije pisala, do 500 kilovata koji će se obračunavati po najnižoj cijeni, od 501 do 1.500 kilovata, dok je treći prag preko 1.500 potrošenih kilovata.

– Ne možemo govoriti koje će to cijene biti, ali je sigurno da oni koji troše do 500 kilovata ne bi trebalo da osjete značajna povećanja. Moguće je da bude i malo manji račun – kaže Jegdić.

Aleksandar Jegdić
FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Istovremeno će Regulatorna komisija u narednih nekoliko dana da donese odluku po zahtjevima za povećanje mrežarine distributivnih preduzeća iz sistema ERS. Mrežarina se obračunava građanima uz potrošenu električnu energiju i njeno učešće je najveće na računu za električnu energiju.  

Dakle, od januara će biti drugačija cijena električne energije, a sigurno i veća za one koje potroše više kilovata. Od Nove godine na računu za električnu energiju biće, po svemu sudeći, i veća mrežarina. Jedino će nešto manje da se obračunava naknada za obnovljive izvore energije.

Koji je to prag dozvoljenog povećanja računa za električnu energiju za građane Republike Srpske?

– Pa nema tu praga, postoje prakse. Neke preporuke su da je cjenovni šok najviše do 20 odsto. A mislim da preko toga ni članovi Komisije ne bi dozvolili da ide opterećenje za građane – ističe Jegdić.

Gro potrošnje struje od 300 do 500 kilovata

Po podacima Regulatorne komisije za energetiku, od oko 550.000 domaćinstava njih oko 460.000 ima potrošnju električne energije do 500 kilovata. Gro potrošnje je 300 do 500 potrošenih kilovata, a najmanje je preko 1.500. Manji broj potrošnje je do 300 kilovata i među njima su i brojila u stanovima koji su prazni najvećim dijelom godine, te vikendice.

– Prosječno domaćinstvo koje ne zagrijava dom električnim grijalicama zaista troši i zimi manje od 500 kilovata električne energije – uvjerava Jegdić.

Pročitajte još

Primjera radi, jedno domaćinstvo iz Banjaluke sa tri člana koje je prošlu zimu za grijanje tri prostorije u stanu koristilo norveške radijatore imalo je ukupnu prosječnu mjesečnu potrošnju oko 290 kilovata. Treba napomenuti da je grijanje bilo uključeno samo u poslijepodnevnim časovima i vikendima.

Zahtjev za poskupljenjem električne energije dobilo je i političku podršku.

– Najvećem dijelu stanovništva ostaće ista cijena električne energije, dok oni koji budu trošili više električne energije treba i da plate veću cijenu – poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je ovo izjavio nakon sastanka s mandatarom za sastav nove vlade Radovanom Viškovićem, predsjednikom Regulatorne komisije za energetiku Vladislavom Vladičićem i direktorom ERS Lukom Petrovićem o stanju u elektroenergetskom sistemu Republike Srpske.

Osim domaćinstvima, „Elektroprivreda RS“ će od 1. januara da šalje uvećane račune za potrošnju električne energije i privredi.

Žena se grije pored radijatora
FOTO: SHUTTERSTOCK

– Postigli smo dogovor sa predstavnicima ERS da cijena struje za privredu od Nove godine bude 65 evra po megavatu – kaže Trivić.

Trenutna cijena struje za privredu je 53 evra, što znači da će poskupjeti za 22,64 odsto.

Istovremeno, ministar energetike RS Petar Đokić otkrio je da će “Elektroprivreda RS” ovu godinu završiti sa gubitkom u poslovanju zbog loše hidrološke situacije i potrebe da uvozi električnu energiju.

– U ovoj godini već je potrošeno više od 70 miliona KM na uvoz električne energije, a jedan od glavnih razloga bilo je neplansko iskakanje Termoelektrane Ugljevik sa mreže, čak 24 puta u ovoj godini. To su bili jako veliki troškovi. Morali smo kupovati energiju, u nekim trenucima plaćati i po 500 evra po megavat satu, a isporučivali smo je potrošačima po cijenama koje su nekoliko desetina puta manje – kaže Đokić.

KOME ĆE BITI SUBVENCIONISANA STRUJA?

Kada su u pitanju višečlane porodice i građani sa niskim prihodima, Aleksandar Jegdić kaže da su Zakonom o električnoj energiji Republike Srpske definisani energetski zaštićeni kupci.

– Postoje nadležne institucije koje treba da tu zakonsku odredbu spovedu u djelo – poručuje Jegdić.

Po Zakonu, Vlada, na prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, donosi uredbu kojom se propisuju uslovi, postupak i kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca. Uredbom treba da bude propisan obrazac i sadržaj zahtjeva, dokazi koji se prilažu uz zahtjev, rokovi za odlučivanje po zahtjevu, količine električne energije za koje se energetski zaštićenom kupcu priznaje pravo na subvenciju, sadržaj rješenja o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca, pravo prigovora na rješenje o zahtjevu, način vođenja evidencije i druga pitanja neophodna za utvrđivanje statusa i ostvarivanje prava energetski zaštićenog kupca.

Novac za subvencije treba da bude obezbijeđen u budžetu RS.

.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije