Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠTUCA, ZIJEVA, OSJEĆA UKUSE HRANE Šta sve beba može u maminom stomaku

Zabava
Autor:

Foto: Profimedia

Da li ste se ikad zapitali šta sve beba radi dok je još u maminom stomaku, da li joj se sviđa hrana koju jedete, da li voli kada joj pjevate ili joj nešto smeta?

Naučnici su otkrili šta je beba u stanju da osjeti ili uradi tokom mamine trudnoće.

Štucanje

Štucanje je normalna pojava koju mnoge trudnice osjećaju. Bebe počinju da štucaju već krajem prvog ili početkom drugog tromesečja. Neke trudnice mogu da osjete štucanje kao seriju malih ritmičnih pokreta, dok ga neke osjećaju samo povremeno.

Prepoznaje pjesme

U istraživanju Univerziteta u Helsinkiju, naučnici su tokom trećeg tromesječja trudnicama puštali jednu dječiju pjesmu. Nakon porođaja, ponovno su puštali bebama istu pjesmu i otkrili su veću moždanu aktivnost kod beba koje su tu pjesmu slušale dok su još bile u stomaku, nego kod onih koje nisu slušale tu pjesmu.

Vježbanje izraza lica

Posmatrajući snimke sa 4D ultrazvuka, britanski naučnici otkrili su da se bebe do 24. nedjelje mogu nasmijati. Do 36. nedjelje nerođene bebe mogu napraviti i druge izraze lica, poput spuštanja obrva, naboranog nosa ili rastegnutih usana. Bebe u materici često zjevaju i sisaju prst.

Osjeća ukuse hrane

U trudnoći se često pojavi neopisiva žudnja za određenom vrstom hrane. Da li to znači da će beba obožavati ono što je mama tokom trudnoće voljela da jede? Hranjive supstance iz hrane kroz amnionsku tečnost dolaze do fetusa koji oko 20. nedjelje počinje da osjeća ukuse, ali i mirise, poput dima cigareta.

Prema sprovedenim istraživanjima bebe čije su mame u trudnoći jele šargarepu, vole da jedu to povrće više od beba čije mame nisu unosile tu namirnicu.

Reaguju na stres

Prema nedavno sprovedenom britanskom istraživanju trudnice koje osjećaju neku vrstu tjeskobe to prenose i na bebu, koja reaguje tako što češće dodiruje svoje lice lijevom rukom.

Plače

Buka niske zvučne frekvencije usmjerena prema majčinom stomaku kod bebe u trećem tromesečju izaziva ponašanje koje izgleda kao plakanje. Beba tada otvara usta, nepravilno diše, a naučnici su čak primijetili i da im usne podrhtavaju.

(24sata.hr)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO