Kultura

STVARALAŠTVO MLADIH NA NOVOM ISPITU Sve spremno za 19. Festival omladinskih pozorišta u Rudom

Devetnaesti festival omladinskih pozorišta Republike Srpske održaće se u Rudom od 20. do 24. oktobra.

STVARALAŠTVO MLADIH NA NOVOM ISPITU Sve spremno za 19. Festival omladinskih pozorišta u Rudom
FOTO: DIS POZORIŠTE MLADIH BANJALUKA
Novica Bogdanović

Prema riječima Novice Bogdanovića, direktora festivala, sve pripreme za ovu manifestaciju uspješno su završene.

Svečano otvaranje festivala je u velikoj sali Doma kulture u Rudom, u utorak u 20 časova, a manifestaciju će proglasiti otvorenom ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, Natalija Trivić.

Prve festivalske večeri publika će imati priliku da vidi predstavu „Žensko srce u šinjelu“, po tekstu i u režiji Mirjane Karanović, Teatra Slavije i CZK „Vlada Divljan“ iz Beograda, koja je van konkurencije.

Zvanična konkurencija

U zvaničnoj konkurenciji 19. festivala su predstava „Strašna priča o maloj Mileni“, po tekstu i u režiji Bojana Bjelića, u izvođenju Dramske scene „Prosvjete“ iz Rudog, „Neko je ukrao sunce“, po tekstu Mire Stanišljev, u režiji Božice Ostojić, koju izvodi Zvorničko dramsko pozorište, te „Retrospekcija“, u režiji Valentine Petrović, koprodukcija Dramskog studija „Maske“ i JU Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević.

FOTO: DIS POZORIŠTE MLADIH BANJALUKA
FOTO: DIS POZORIŠTE MLADIH BANJALUKA

Kulturna scena „Male stvari“ iz Trebinja se takmiči s predstavom „Obična priča“, u režiji Milice Salata i Milane Ninković, a Gradsko pozorište iz Mrkonjić Grada s predstavom „Ostajte ovdje“, po tekstu Ljiljane Čekić, a u režiji Dubravke Nikolić.

Predstave će ocjenjivati stručni žiri u sastavu: Marko Mirković, glumac i reditelj, Neda Simić Žerajić, profesor srpske književnosti i producent, i Ognjen Bogdanović, dramaturg.

Prateći program

U pratećem programu Dis pozorište mladih izvešće hit predstavu „Paradigma“, po tekstu i u režiji Milana Bogdanovića. Gradsko pozorište „Moravište“ Ćuprija u čast nagrađenih igraće predstavu „Top od trešnje“, po tekstu Ivana Panića, a u režiji Vladana Cvetkovića.

FOTO: DIS POZORIŠTE MLADIH BANJALUKA
FOTO: DIS POZORIŠTE MLADIH BANJALUKA
"Paradigma"

Festival omladinskih pozorišta se svake godine održava u drugom mjestu u Republici Srpskoj.

– Jako smo zadovoljni što smo uspjeli da organizujemo festival i u vrijeme korone. Svi učesnici festivala su radosni što se okupljamo oko jedne plemenite ideje, da afirmišemo pozorišno stvaralštvo mladih iz Republike Srpske. Kada se osvrnemo na protekle godine i festivale, srećni smo i ponosni na ostvarene rezultate, a to je 179 odigranih predstava, učešće 2.830 glumaca, edukacija 947 mladih glumaca iz svih scena Republike Srpske, sa edukacijom 255 voditelja dramskih grupa iz svih krajeva Republike Srpske i sa više od 40.810 gledalaca u cijeloj Republici Srpskoj – istakao je Bogdanović, dodavši da će festival biti održan uz poštovanje svih mjera.

Podrška

Odlukom Ministarstva kulture Asocijacija omladinskih pozorišta nagrađena je plaketom za dosadašnji rad i promociju pozorišnog života mladih u Republici Srpskoj, kao i za najuspješniji pozorišni Festival u 2008. godine u Republici Srpskoj.

Izvršni organizator Festivala je DIS pozorište mladih Banjaluka, a tehnički organizator JUCPKD „Prosvjeta“ Rudo. Festival se organizuje uz podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske. Domaćin festivala je opština Rudo.