Banjaluka

SUBVENCIJE POLJOPRIVREDNICIMA Za poboljšanje kvaliteta oranica raspoređeno 228.409 KM

Za subvencije za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta ove godine će biti izdvojeno 228.409 KM.

SUBVENCIJE POLJOPRIVREDNICIMA Za poboljšanje kvaliteta oranica raspoređeno 228.409 KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema informacijama koje u objavljene na internet stranici Centra za razvoj i unapređenje sela, ova sredstva će biti raspoređena na 105 poljoprivrednika.

Od planiranih sredstva najveći dio novca će otići pojedincima (101 kandidat), a 10.250 KM biće raspoređeno na četiri pravna lica, odnosno na SP i privredna društva.  

Za ovu vrstu subvencija poljoprivredi sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i ta sredstva se koriste  za sufinansiranje projekata čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju. Maksimalna sredstva koja aplikant može da dobije, utvrđuju su u visini 60 odsto od vrijednosti projekta i ne mogu biti veća od 3.000 KM.

Kako su ranije naveli iz Centra, osnovni ciljevi dodjele ovih subvencija su povećanje oraničnih površina i privođenje kulturi, kroz mjere osposobljavanja i uređenja poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, koja su lošijeg kvaliteta ili su neplodna, popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta i sprovođenje postupka komasacije.