Hronika

Suđenje za MILIONSKO RAZBOJNIŠTVO: Optuženi u predmetu "Trezor" ponovo pred sudom

Advokat Saša Labotić, koji zastupa jednog od optuženih u predmetu “Trezor”, tvrdi da nije tačno utvrđeno koliko novca je prevoženo u vozilu “Pošta Srpske” kao ni iznos štete pričinjene krivičnim djelom te je dokaz tužilaštva, koji o tome govori, neosnovan.

Suđenje za MILIONSKO RAZBOJNIŠTVO: Optuženi u predmetu "Trezor" ponovo pred sudom
FOTO: RAS/SRBIJA

On je ovo rekao na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci gdje sude petorici optuženih za milionsku pljačku, tačnije Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Aljoši Galiću i Đorđu Ćulumu iz Banjaluke, te Željku Pavloviću iz Kneževa. Oni su uhapšeni 2017. godine.

Zajedno sa njima optuženi su i Tomislav Knežević iz Kneževa koji je u bjekstvu pa je proces protiv njega razdvojen, te Siniša Straživuk protiv koga je takođe razdvojen postupak, ali zbog njegove bolesti.

 – Nije rađeno vještačenje ekonomske struke kako bi se utvrdilo koliko je zaista novca bilo u vozilu “Pošta Srpske”, a što smatram da je bilo veoma bitno da se uradi za čitav postupak – rekao je Labotić, koji zastupa optuženog Ćuluma.

Labotić je dodao da zapisnik o uviđaju pljačke smatra spornim dokazom, jer sadrži komentare kako je izvršeno krivično djelo, što je, kako smatra on, suvišno, jer nigdje nema izjave nijednog od optuženih koja bi potvrdila ono što piše.

Labotić je, takođe, istakao da prijava Ministarstva unutrašnjih poslova RS ne može biti dokaz u ovom slučaju, jer je to samo dokument i dopis policije.

Sudija Branimir Jukić je istakao da je saglasan da prijava ne može biti dokaz, jer izjava svjedoka ili osumnjičenog ne može da stoji u dopisu policije o prijavi krivičnog djela.

Tužilac Dragica Glušac istakla je da smatra da prigovor advokata Labotića nije osnovan, kao i da je sve urađeno po zakonu, korektno i stručno.

Pročitajte još

– Ne vidim šta je sporno u zapisniku. Prijava je inicijalni akt. Neophodno je da policija u zapisniku opiše lice mjesta i zatečene predmete. Ne znam šta konkretno želite prigovoriti – rekla je Gluščeva.

Branilac Mrđana advokat Mirko Dabić je prigovorio svim materijalnim dokazima Tužilaštva koji se odnose na njegovog klijenta, piše Glas Srpske.

– Sve ću reći u završnoj riječi i pojasniti na šta se tačno odnose moji prigovori. Do tada ću ostati suzdržan – rekao je Dabić.

Optužnica

Tužilaštvo optužene u predmetu “Trezor” tereti da su bili članovi zločinačkog udruženja koje je od 2008. do kraja 2011. godine djelovalo na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa.

Prema optužnici, osim Komercijalne banke, terete ih za pljačku 572.857 KM, koje su oteli od radnika “Alfa sekjuritija” u krugu banjalučke firme “Metal”, kada je ranjen radnik obezbjeđenja Jadranko Granula.

Optuženi su i za krađu 229.854 KM novca “Pošta Srpske”, kada su napali transportnu pošiljku i radnike obezbjeđenja agencije “Centurion”, a terete ih i za pljačku “Rajfajzen banke” u banjalučkom naselju Derviši iz koje ukradeno 33.468 maraka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije