Hronika

SUĐENJE BELIVUKOVOJ GRUPI KREĆE ISPOČETKA Terete se za 7 teških ubistava, slučaj preuzima NOVI SUDIJA

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, danas kreće ponovo ispočetka.

Veljko Belivuk i Marko Miljković stoje jedan pored drugog
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ, PRIVATNA ARHIVA / RINGIER

Razlog što suđenje ozloglašenom klanu počinje iznova je taj što je Visoki savjet sudstva donio odluku da sudija Vinka Berahi Nikićević, koja je bila predsjednica vijeća u postupku protiv organizovane kriminalne grupe, ode u starosnu penziju.

Nekadašnjoj predsjednici sudskog vijeća u postupku protiv kriminalne grupe Belivuk – Miljković, sudijska funkcija prestala je da važi krajem aprila, a novi termini za nastavak suđenja kriminalnoj grupi su zakazana za danas 17. jun, pa potom 18. i 20. jun kada će se održati pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

– Beraha Nikićević u aprilu je navršila 65 godina, zbog čega je Visoki savjet sudstva donio takvu odluku, a prema zakonu, kada se promijeni sudija, suđenje počinje ispočetka jer novi postupajući sudija mora da se u potpunosti upozna sa predmetom i svim dokazima,svjedocima i okrivljenima – objašnjava izvor.

Podsjećanja radi, suđenje Belivuku zajedno sa drugim pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe, traje već dvije godine, a do sada je ispitano više svjedoka koji su govorili o predmetima optužnice, kao i tri svjedoka-saradnika, piše Mondo.

Pročitajte još

– Prethodna suđenja je obilježilo čitanje Skaj prepiski i preslušavanje audio materijala, a u vezi sa ubistvima koja se klanu stavljaju na teret – kaže izvor.

Na posljednje održanom ročištu, sudija Beraha Nikićević donijla je odluku da iz pritvora pusti okrivljene pripadnike Belivukovog klana, Nemanju Lakićevića, kojem je pritvor zamijnjen kućnim pritvorom, i Aleksu Stošića, koji je pušten da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

Međutim, po žalbi tužilaštva Apelacioni sud pomenutu odluku ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje, te je odlučeno da se obojica vrate u pritvor, da bi se na tu odluku žalili njihovi branioci, pa je Apelacioni sud odluku Višeg suda preinačio i odredio da se okrivljeni odmah puste iz pritvora, odnosno Lakućević u kućni pritvor.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu