Hronika

Zbog promjene sudije, glavni pretres POČEO ISPOČETKA: Da li će višemjesečno suđenje Velji Nevolji i njegovoj kriminalnoj grupi "PASTI U VODU"

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković juče je u Specijalnom sudu u Beogradu krenulo ispočetka zbog odlaska sudije Vinke Behare Nikićević u starosnu penziju.

Zbog promjene sudije, glavni pretres POČEO ISPOČETKA: Da li će višemjesečno suđenje Velji Nevolji i njegovoj kriminalnoj grupi "PASTI U VODU"
FOTO: SCREENSHOT

Tokom proteklih 19 mjeseci izvedeni su brojni dokazi, saslušani svjedoci, a sada sve to može da “padne u vodu” jer je na mjesto predsjednice vijeća, koje sudi Belivukovoj i Miljkovićevoj ekipi, došla nova sudija, Zorica Avramović.

Protiv OKG Belivuka i Miljkovića podignute su, pa potvrđene, dvije optužnice.

Dvije optužnice

Prva optužnica je napisana na 322 strane i njom se na teret OKG stavlja na teret pet ubistava, nelegalno držanje i prodaja narkotika i oružja, kao i otmica i silovanje.

Optužnicom je obuhvaćeno pet ubistava – ubistvo Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića zvanog Goksi, Milana Ljepoje, Lazara Vukićevića i Zdravka Radojevića.

Drugom optužnicom kojom su obuhvaćeni Veljko Belivuk, Marko Miljković i još deset pripadnika OKG, na teret se stavlja ubistvo Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Pročitajte još

Može, ali ne mora

S obzirom da je u krivičnom postupku protiv klana Belivuka i Miljkovića došlo do promjene predsjednika vijeća, budući da je sudija Vinka Behara Nikićević otišla u starosnu penziju, glavni pretres, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku (ZKP), mora početi iznova i svi dokazi moraju da budu ponovo izvedeni.

Međutim, moguće je da zbog protoka vremena, zaštite svjedoka i drugih važnih stvari sudsko vijeće, nakon izjašnjavanja stranaka, odluči da se svjedoci i vještaci ne ispituju ponovo, nego da se izvrši uvid u zapisnike o njihovim iskazima datim na ranijem glavnom pretresu ili da, ukoliko je to potrebno, predsjednik vijeća, sudija Zorica Avramović, ukratko iznese sadržinu izjava ili ih pročita.

Ona to može da odluči i na ročištu za koje će biti predviđeno izvođenje nekog od tih dokaza.

– Ona može na tom ročištu da pita da li će biti pročitani iskazi koji su ranije dati ili će biti ponovo saslušani. Ona tada može da donese odluku – kaže izvor Blica iz pravosuđa.

Negirali krivicu

Jučerašnje suđenje je započeto čitanjem ove dvije optužnice, nakon što su se Belivuk, Miljković, ali i svedoci okrivljeni izjasnili o krivici.

Belivuk je negirao krivicu i naveo da će iznositi odbranu, ali da u ovoj fazi neće odgovarati na pitanja, dok je Miljković takođe negirao krivicu ali rekao da će na pitanja tužilaštva odgovarati kada mu dostave nalaz obdukcije, kako je rekao, “navodno nestalih”. Miloš Budimir je rekao da ne zna ništa o stvarima koje je tužilac naveo, pa samim tim nema ni šta da prizna, dok je Marko Budimir negirao krivicu.

Svjedok okrivljeni, Srđan Lalić, naveo je da je kriv po svim tačkama optužnice i da će detaljno iznijeti odbranu. To su rekli i svjedoci okrivljeni, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu