Hronika

SUĐENJE ZA KLEVETU PROTIV DRAGIČEVIĆA Rađenu i advokatu stigle PRIJETEĆE PORUKE

Đorđe Rađen i njegov advokat Dragan Stupar nekoliko trenutaka prije početka ročišta u Osnovnom sudu u Banjaluci dobili su na svoje telefone prijeteće poruke.

SUĐENJE ZA KLEVETU PROTIV DRAGIČEVIĆA Rađenu i advokatu stigle PRIJETEĆE PORUKE
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Rekao je ovo danas u sudu Stupar tokom ročišta po tužbi za klevetu, koju je podnio Rađen protiv Davora Dragičevića. On je nakon ročišta izjavio da su prijeteće poruke on i njegov klijent dobili na mobilne telefone, prilikom ulaska u Osnovni sud.

Podsjetimo, Rađen je tužio Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, za klevetu jer ga je na javnim okupljanima često nazivao saučesnikom u ubistvu njegovog sina.

Tokom  ročišta svoj iskaz je dao i Rađen koji je ispričao da je trpio i da trpi brojne nelagodnosti zbog grupe Pravda za Davida i Davora Dragičevića.

-Više puta sam dobijao prijetnje smrću i to sam prijavljivao policiji, a između ostalih, prijetio mi je i sam Davor Dragičević. Zbog bezbjednosti mi se porodica morala iseliti iz rodnog grada. Tražio sam i zaštitu od policiji, ali nisam dobio istakao je Rađen.

On je početku svjedočenja ispričao da nije osuđivan, optužen, ali ni osumnjičeni za ubistvo Davida Dragičevića. Kaže da su optužbe Davora i grupe “Pravda za Davida” prvo iznenadile njega i porodicu, ali da  je onda osjetio strah i pritistak.

Pročitajte još

-Taj strah je prisutan i danas i kod mene i kod moje porodice, zbog čega su se supruga i naše maloljetno dijete morali iseliti iz Banjaluke. Krajem decembra članovi grupe “Pravda za Davida” predvođeni sa Davorom dolazili su pred moju kuću i uzvikivali da sam ubica što je izazvalo dodatni strah kod mene – rekao je Rađen. On kaže da su članovi pomenute grupe nekoliko puta dolazili na njegovo radno mjesto, zbog čega je ostao bez posla.

Kada je u pitanju istraga, kaže da je nekoliko puta u sudu i policiji davao izjave, ali ističe uvijek u svojstvu svjedoka.

-Nijednom tokom davanja izjave nije bio prisutan advokat, jer sam bio svjedok. Dva puta sam poligrafski ispitivan, ali mi nisu rekli rezultate – pojasnio je Rađen.

Na pitanje Dragičevićevog advokata Dragana Tolimira da li je izjavio u policiji da je David bio narkom i kradljivac, on je rekao da to nije tačno.

Na Tolimirovo pitanje da li je on rekao u policiji da mu je David opljačkao kuću, ukrao ključeve i laptop, Rađen je i to negirao. Nakon Rađena danas je saslušan i Branislav Borenović predsjednik PDP i bivši poslanik u Narodnoj skupštini u Republici Srpskoj.

On je ispričao da je prošle godine bio na čelu Anketnog odbora, koji je formirala NS RS, a koji je trebao ispitati sve činjenice oko stradanja Davida Dragičevića.

Borenović je rekao da su oni radili oko mjesec dana, da su saslušali sedam osoba za koje su smatrali da su relevantne i zatim sastavili izvještaj koji je jednoglasno usvojen. On je rekao da se tokom tog vremena više puta spominjalo ime Đorđa Rađena, kao i njegova kuća.

Dodao je da su opovrgnuli i dokazali da sve što je rečeno na spornoj konferenciji za novinare, dva dana poslije pronalaska tijela, bilo pogrešno.

-To je bila neka konstrukcija policije, koja nije prošla ni kod nas, ali ni u tužilaštvu – istakao je Borenović.

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija
foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Ugrožena bezbjednost

Dragan Tolimir advokat Davora Dragičevića rekao je da će odustati od saslušanja svog klijenta, jer se ne nalazi u BiH.

-On nije ovdje jer mu je po njegovim riječima ugrožena bezbjednost i život, jer po njegovim saznanjima vlast u Republici Srpskoj ima namjeru da ga ubije – kaže Tolimir. On je dodao da je odustao i od saslušanja novinara Slobodana Vaskovića koji takođe nije u BiH, jer mu je ugrožena bezbjednost i život.

Prihvati notifikacije