Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SUMNJAJU U PIRALEN Kod komšije istovareno 20 kamiona otpada, mještani Borkovića MJESECIMA ČEKAJU INSPEKCIJU

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Mještani Borkovića nadomak Banjaluke tvrde da je nakon požara u Poslovnoj zoni „Incel“, kada je planuo kancerogeni piralen, kontaminirano zemljište dovezeno u njihovo selo.

Kako tvrde, 20-ak kamiona otrovnog tereta je istovareno na imanje njihovog komšije, koji veći dio godine živi u inostranstvu, i to bez znanja vlasnika te parcele.

– Kada su počeli dovoziti to zemljište ovdje jedan od komšija je zvao inspekciju taj dan više od 20 puta. Međutim, niko do danas nije izašao na teren – priča mještanin Borkovića Predrag Polić.

On i njegove komšije tvrde da je kamionima dovožena zemlja, drvna sječka i drugi teret, te da su provjerili i saznali da je sve to stiglo iz kruga „Incela“.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Kako nadležni nisu reagovali, vlasnik parcele na koju je zemljište istovareno, a čije je ime poznato redakciji Srpskainfo, obratio se poslaniku Drašku Stanivukoviću.

– Aktivisti Mladih PDP su na poziv mještana obišli Borkoviće i parcelu na koju je istovaren sporni otpad. Nečuveno je da se požar, zbog kojeg je i izbila afera s piralenom desio još u martu, a da ni danas, četiri meseca kasnije, građani nisu dobili prave informacije o razmjerama zagađenja – rekao je nakon posjete Borkovićima Ivan Begić, predsjednik Mladih PDP u Banjaluci.

On je podsjetio da je Srpskainfo, čiji su novinari otkrili aferu “Piralen”, već izvještavala o tome kako je kontaminirano zemljište iz „Incela“ odvoženo u Česmu i Mađir.

U PDP tvrde da se problem sa piralenom i dalje gura pod tepih, uprkos najavama nadležnih da će uskoro, zahvaljujući projektu koji finansira Vlada Švedske, početi njegovo rješavanje.

Tokom protekle sedmice u Banjaluci je organizovano prikupljanje potpisa građana za peticiju simboličnog naziva „Stop piralenu“, s ciljem da se gradske i republičke vlasti primoraju da se ozbiljno pozabave zagađenjem opasnim i kancerogenim piralenom. Inicijativu su pokrenuli opozicioni poslnici Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO