Biznis

Suočeni sa negativnim publicitetom: Tesla plaća 1,5 milona dolara za manji kapacitet baterije

Američka kompanija Tesla je pristala da plati 1,5 miliona dolara za rješavanje potraživanja nakon što je jedno od ažuriranja softvera kompanije bežičnim putem privremeno ograničilo maksimalni kapacitet punjenja baterije i raspon u 1.743 Modela S.

Suočeni sa negativnim publicitetom: Tesla plaća 1,5 milona dolara za manji kapacitet baterije
FOTO: TOMS KALNINS/EPA

Predloženo poravnanje pokriva advokatske takse i troškove, a vlasnicima vozila će biti plaćeno po 625 dolara za smanjene performanse baterije.

Kao dio sporazuma, Tesla takođe mora da obezbijedi dijagnostiku i obavještenja u vezi s baterijama vlasnicima svojih električnih automobila pod garancijom kad god je potrebna popravka baterija.

Prema dokumentima dostavljenim Okružnom sudu SAD u San Francisku, a do kojih je došao CNBC, prema predloženom poravnanju Tesla bi uplatio 1,5 miliona dolara u fond kroz koji bi se vlasnicima vozila platilo zbog smanjenih performansi vozila koje su nastale usljed smanjenja baterije, a takođe bi pokrivao i advokatske takse i troškove tužilaca.

Prema podnescima, ažuriranje softvera uticalo je na 1.743 vlasnika Tesla Modela S, a u maju 2019. kompanija se takođe suočila sa negativnim publicitetom nakon što se jedno od njenih vozila Model S zapalilo u Hongkongu.

Prihvati notifikacije